Unul din cele mai relevante exemple ale felului în care corupția poate vulnerabiliza și roade din interior un stat, oricât ar fi el de mare, este dat de starea în care s-a prezentat armata Rusiei în războiul pornit împotriva Ucrainei. O amănunțită analiză făcută pe Twitter de scriitorul și istoricul Chris Owen, cercetător britanic specializat în istorie militară, arată că, de fapt, uriașa Armada a lui Putin este un colos cu picioare de lut, scrie Ziaristii.com.

Deși Rusia avea „pe hârtie”, la 24 februarie (data invadării Ucrainei), 12.800 de tancuri (locul 1 în lume), în realitate cele mai multe dintre acestea, neîntreținute și jefuite de echipamente, sunt inutilizabile.

Rusia avea 2.800 de tancuri în flota de război și încă 10.000 în depozite la 24 februarie, când a invadat Ucraina, conform Institutului Internațional pentru Studii Strategice. Era de departe cea mai mare forță mecanizată din întreaga lume.

Teoretic, pentru că practic situația se deovedește a fi cu totul alta. Corupția devastatoare, prezentă la toate nivelurile, de la portar de bază militară până la miniștri, a pus pe butuci această fenomenală forță cu care Rusia intimida întreaga lume.

Fură toată lumea, de la ministru la portar de depozit. Neîntreținute și devalizate de echipamente, mii de tancuri există doar pe hârtie. În acest moment, Rusia ar mai avea doar 55% din flota reală de tancuri

Diviziile de tancuri de pe front descoperă că doar 1 din 10 tancuri venite din depozite, pentru a suplini pierderile suferite în luptă, sunt utilizabile. Restul sunt fie defecte (neîntreținute cu anii), fie sosesc fără echipamentele optice și electronice, iar uneori chiar fără motoare – furate în depozite ori pe drum.

Contractele de întreținere și modernizare se semnează în Rusia pe bază de șperț, așa că banii destinați flotei de tancuri se duc în conturi private. Pentru că ani la rând tancurile au fost utilizate doar la paradă, șefii mari și mici din Armată s-au gândit că n-are rost să arunce banii pe întreținerea atâtor blindate tot timpul. Așa că le-au acordat atenție doar o lună pe an (în mai, când e parada de Ziua Victoriei). Banii alocați de Guvern pentru restul de 11 luni au dispărut.

Dar în armata rusă fură toată lumea, nu doar ștabii. Iar dacă miniștrii și generalii semnează contracte de achiziții și întreținere defavorabile Armatei, mecanicii și paznicii șterpelesc piesele și echipamentele, fac tot felul de învârteli ca să le iasă și lor ceva.

Aceste probleme se reflectă direct pe câmpul de luptă, arată istoricul Chris Owen. După unele calcule, Rusia și-a pierdut deja 45% din flota reală de tancuri utilizabile. Datele din ultimele zile arată că T-72 și T-80, cele mai moderne blindate din armata lui Putin, au început să fie tot mai rar prezente. Pe câmpul de luptă apar în schimb vechituri precum T-62 sau chiar T-55, tancuri care au și 50 de ani vechime, adevărate „capcane mortale” pentru propriile lor echipaje.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.