Iulia Paievska, o celebră doctoriţă ucraineană care a înregistrat cu ajutorul unei camere video de corp timpul petrecut în Mariupol, se află acum în mâinile ruşilor, într-un moment în care chiar oraşul-port este pe punctul de a cădea, scrie Epochtimes-romania.com.

Paievska este cunoscută în Ucraina sub numele de Taira, o poreclă pe care şi-a ales-o în jocul video World of Warcraft. Ea a folosit o cameră video corporală (body cam) cu ajutorul căreia a înregistrat 256 de gigabytes (GB) înfăţişând eforturile frenetice ale echipei sale, timp de două săptămâni, de a aduce oamenii înapoi din pragul morţii. Ea a transmis înregistrările cu imaginile cutremurătoare unei echipe Associated Press, ultimii reporteri internaţionali rămaşi în oraşul ucrainean Mariupol.

La numai o zi după ce a reuşit să transmită înregistrările făcute, Taira şi şoferul său au fost capturaţi de soldaţii ruşi, pe 16 martie, după care medicul a dispărut. Ulterior, Rusia a prezentat-o pe Taira ca lucrând pentru cunoscutul Batalion naţionalist care a apărat Azovstalul, dar AP nu a găsit nicio dovadă în acest sens, iar prietenii şi colegii săi au declarat că doctoriţa nu avea nicio legătură cu respectiva grupare.

Spitalul militar unde Taira a condus evacuările de răniţi nu este afiliat batalionului ai cărui membri au petrecut săptămâni întregi apărând o uzină siderurgică în Mariupol. Imaginile înregistrate de Taira atestă însă faptul că ea a încercat să salveze atât soldaţi ruşi răniţi cât şi civili ucraineni.

Un clip înregistrat la 10 martie arată doi soldaţi ruşi scoşi cu brutalitate dintr-o ambulanţă de către un soldat ucrainean. Unul dintre ei se află într-un scaun cu rotile. Celălalt este în genunchi, cu mâinile legate la spate, având o rană evidentă la picior. Ochii lor sunt acoperiţi de căciuli de iarnă şi poartă brăţări albe.

Un soldat ucrainean îl înjură pe unul dintre ei, dar Taira încearcă să îl potolească spunându-i: „Calmează-te, calmează-te!”

O femeie o întreabă: „Ai de gând să-i tratezi pe ruşi?”.

„Ei nu vor fi la fel de amabili cu noi. Dar nu aş putea face altfel. Sunt prizonieri de război”, răspunde ea.

Taira este acum prizonieră a ruşilor, printre sutele de ucraineni proeminenţi care au fost răpiţi sau capturaţi, inclusiv oficiali locali, jurnalişti, activişti şi apărători ai drepturilor omului.

Misiunea ONU de Monitorizare a Drepturilor Omului în Ucraina a înregistrat 204 cazuri de dispariţii forţate, menţionând că este posibil ca unele victime să fi fost torturate, cinci dintre ele fiind găsite ulterior moarte. Biroul ombudsmanului ucrainean a declarat că a primit rapoarte cu privire la mii de persoane dispărute până la sfârşitul lunii aprilie, dintre care 528 au fost probabil capturate.

Ruşii atacă, de asemenea, medicii şi spitalele, chiar dacă, potrivit Convenţiilor de la Geneva, atât medicii militari cât şi cei civili sunt protejaţi „în orice împrejurare”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a verificat mai mult de 100 de atacuri asupra asistenţei medicale de la începutul războiului, un număr care probabil va creşte.

Situaţia Iuliei Paievska dobândeşte o nouă semnificaţie pe măsură ce ultimii apărători din Mariupol sunt evacuaţi în teritoriile ruseşti, în ceea ce Rusia numeşte o capitulare în masă, iar Ucraina o numeşte o misiune îndeplinită. Rusia spune că peste 1.700 de luptători ucraineni s-au predat săptămâna aceasta în Mariupol, aducând în atenţie tratamentul asupra prizonierilor. Ucraina şi-a exprimat speranţa că luptătorii pot fi schimbaţi cu prizonieri de război ruşi, dar potrivit unor informaţii încă nedovedite, un oficial rus ar fi afirmat că aceştia nu ar trebui să fie schimbaţi, ci judecaţi.

Guvernul ucrainean a declarat că a încercat să adauge numele Tairei la un schimb de prizonieri în urmă cu câteva săptămâni. Însă Rusia neagă că aceasta ar fi reţinută, în ciuda apariţiei sale la televiziunile din regiunea separatistă Doneţk din Ucraina şi la reţeaua rusă NTV încătuşată şi cu faţa plină de vânătăi. Guvernul ucrainean a refuzat să vorbească despre acest caz atunci când a fost întrebat de AP.

Taira, în vârstă de 53 de ani, este cunoscută în Ucraina ca o atletă vedetă şi ca persoana care a antrenat forţa medicală voluntară a ţării. Din filmarea sa şi din descrierile prietenilor reiese că este o mare personalitate, exuberantă, cu o prezenţă telegenică.

Într-un videoclip înregistrat în perioada 6 februarie – 10 martie într-un oraş sub asediu care a devenit acum un simbol mondial al invaziei ruseşti şi al rezistenţei ucrainene, Taira este un vârtej de energie şi durere, înregistrând moartea unui copil şi tratamentul soldaţilor răniţi din ambele tabere.

Pe 24 februarie, în prima zi de război, Taira a relatat eforturile de a bandaja rana deschisă la cap a unui soldat ucrainean.

Două zile mai târziu, ea le-a ordonat colegilor să înfăşoare un soldat rus rănit într-o pătură. „Acoperiţi-l pentru că tremură”, spune ea în înregistrarea video. Ea îl numeşte pe tânăr „Sunshine” – o poreclă preferată pentru mulţi soldaţi care au trecut prin mâinile ei – şi îl întreabă de ce a venit în Ucraina.

„Aveţi grijă de mine?”, îi spune el mirat.

„Noi îi tratăm pe toţi în mod egal”, a răspuns Taira.

La 15 martie, un ofiţer de poliţie a predat micul card de date unei echipe de jurnalişti de la Associated Press care documentau atrocităţile din Mariupol, inclusiv un atac aerian rusesc asupra unei maternităţi. Ofiţerul a contactat-o pe Taira la un walkie-talkie, iar aceasta le-a cerut jurnaliştilor să scoată cardul în siguranţă din oraş. Cardul a fost ascuns în interiorul unui tampon, iar echipa a trecut prin 15 puncte de control ruseşti înainte de a ajunge pe teritoriul controlat de Ucraina.

A doua zi, Taira a dispărut împreună cu şoferul ei, Serhiy. În aceeaşi zi, o lovitură aeriană rusă a distrus teatrul din Mariupol şi a ucis aproape 600 de persoane.

O înregistrare video difuzată în timpul unei emisiuni de ştiri ruseşti din 21 martie a anunţat capturarea ei, acuzând-o că a încercat să fugă din oraş deghizată. Taira pare ameţită în timp ce citeşte o declaraţie poziţionată sub cameră, în care cere încetarea luptelor. În timp ce vorbeşte, o voce ironizează colegii ca fiind nazişti, folosind un limbaj reluat săptămâna aceasta de Rusia în descrierea luptătorilor din Mariupol.

Taira a fost văzută ultima dată în acea emisiune.

Atât guvernul rus, cât şi cel ucrainean au dat publicităţii interviuri cu prizonieri de război, în ciuda dreptului umanitar internaţional care descrie această practică drept tratament inuman şi degradant.

Soţul Tairei, Vadim Puzanov, a declarat că a primit puţine veşti despre soţia sa de la dispariţia acesteia. Alegându-şi cuvintele cu grijă, el a arătat o îngrijorare constantă, precum şi indignarea faţă de modul în care a fost prezentată de Rusia.

„A acuza un medic voluntar de toate păcatele de moarte, inclusiv de trafic de organe, este deja o propagandă scandaloasă – nici măcar nu ştiu pentru cine este”, a spus el.

Taira este foarte importantă în Ucraina datorită reputaţiei sale. Ea a predat artele marţiale aikido şi a lucrat ca medic – o activitate secundară.

Şi-a luat acest nume în 2013, când s-a alăturat voluntarilor de prim ajutor la protestele Euromaidan din Ucraina, care au alungat un guvern susţinut de Rusia. În 2014, Rusia a confiscat Peninsula Crimeea de la Ucraina.

Taira a mers în regiunea estică Donbas, unde separatiştii susţinuţi de Moscova au luptat cu forţele ucrainene. Acolo, ea a predat medicina tactică şi a înfiinţat un grup de medici numit „Îngerii Tairei”. De asemenea, ea a lucrat ca agent de legătură între militari şi civili în oraşele din linia întâi, unde puţini medici şi spitale îndrăzneau să opereze. În 2019, a plecat în regiunea Mariupol, iar unitatea sa medicală a fost stabilită acolo.

Taira a fost membră a Jocurilor „Invictus” din Ucraina pentru veteranii militari, unde urma să concureze la tir cu arcul şi înot. „Invictus” a precizat că ea a fost medic militar din 2018 până în 2020, dar de atunci a fost demobilizată.

Ea a primit camera de corp în 2021, ca să filmeze o serie de documentare pentru Netflix despre personalităţi deosebite, produsă de prinţul Harry al Marii Britanii, care a fondat Jocurile „Invictus”. Dar când forţele ruseşti au invadat ţara, ea a folosit-o pentru a filma în scene cu civili şi soldaţi răniţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.