Site-ul rusesc de investigații iStories a publicat o serie de aparente mărturisiri ale unor crime de război comise de soldați ruși la periferia Kievului în primele săptămâni ale invaziei Kremlinului în Ucraina, scrie G4Media.ro.

Reporterii de la iStories au identificat patru militari ruși suspectați de jafuri și uciderea civililor din satul Andriivka, folosind fotografii făcute de soldați cu un telefon furat de la un locuitor din zonă. Locuitorii locali intervievați de iStories i-au recunoscut, de asemenea, pe bărbați și au făcut legătura între identitatea lor și multiplele cazuri de jafuri și crime.

Situat la aproximativ 60 de kilometri vest de capitala ucraineană, Andriivka a fost ocupat de forțele rusești în primele zile ale invaziei din februarie.

Cel puțin 40 dintre cei aproximativ 1.000 de locuitori din Andriivka au fost uciși în timpul ocupației rusești a orașului, care a durat până în aprilie, potrivit unui raport al BBC.

Cei patru bărbați suspectați de crime de război au fost identificați ca fiind Daniil Frolkin, Dmitri Danilov, Ruslan Glotov și Ivan Shepelenko din Brigada 64 de pușcași motorizați.

iStories i-a contactat telefonic pe Frolkin și Danilov, ambii în vârstă de 21 de ani. Deși ambii soldați au negat inițial implicarea lor în uciderea civililor din Andriivka, Frolkin – care se afla atunci într-un centru de desfășurare temporară în regiunea Belgorod din Rusia – i-a sunat ulterior pe reporteri.

„Eu…Frolkin Daniil Andreevici, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis în Andriivka. [Mărturisesc] că am împușcat civili, că am jefuit civili, că le-am confiscat telefoanele și [mărturisesc] că comandamentului nostru nu-i pasă de luptătorii noștri, de întreaga infanterie care luptă pe linia frontului”, le-a spus Frolkin reporterilor într-o convorbire video pe o platformă de mesagerie.

Frolkin a mărturisit că a ucis un bărbat rezident din Andriivka, pe care iStories l-a identificat ca fiind Ruslan Iaremciuk, în vârstă de 47 de ani.

Soldatul rus a susținut că Iaremciuk a furnizat forțelor ucrainene coordonatele de localizare a coloanelor militare rusești staționate în zonă și chiar i-a recunoscut acest lucru lui Frolkin înainte de moartea sa.

„Am ucis unul. Dar am vrut să salvez cât mai mulți oameni [pe cât am putut]”, a declarat Frolkin.

Frolkin a spus că a decis să mărturisească pentru a salva alți colegi soldați care sunt trimiși în Ucraina pentru „măcel”.

El a cerut, de asemenea, „pedepsirea” mai multor oficiali militari de rang înalt, inclusiv a colonelului Azatbek Omurbekov, șeful Brigăzii 64, despre care a spus că este responsabil de conducerea soldaților ruși „spre moarte”.

Când este întrebat despre jafuri, Frolkin răspunde că el și camarazii săi au luat „orice gunoi” din casele localnicilor: o sticlă de vin sau de bere, un grătar, mâncare.

În același timp, militarul nu neagă faptul că militarii ruși s-au implicat în jafuri în Andreevka. Potrivit acestuia, comandantul adjunct pentru logistică, colonelul Viaceslav Klobukov, s-a distins în mod deosebit în acest sens: „A ras frigiderele din magazine. Apoi au găsit magazine cu adidași, cu tot felul de haine – și acestea au fost scoase toate. Au fost încărcate camioane. Când am ajuns în Belarus, am văzut aceste două camioane”.

„Înțeleg că voi fi închis pentru toate aceste informații”,spune Frolkin pentru echipei iStories într-o înregistrare video publicată de site-ul de investigații.

„[Voi fi încarcerat] nu pentru ceea ce am făcut în Ucraina, ci pentru toate informațiile pe care vi le voi da. Vreau doar să mărturisesc totul și să explic ce se întâmplă în țara noastră.Cred că ar fi mai bine dacă războiul nu ar fi început niciodată”.