Occidentul ar trebui să asculte cu atenție atunci când președintele rus Vladimir Putin vorbește despre utilizarea armelor nucleare, dar ar trebui să își amintească faptul că este mai util pentru el să amenințe cu utilizarea acestora decât să treacă la atac, a declarat șeful forțelor armate norvegiene, scrie G4Media.ro, care citează Reuters.

Generalul Eirik Kristoffersen a vorbit înaintea exercițiilor nucleare pe care membrii alianței NATO le desfășoară în această săptămână, Rusia plănuind să desfășoare propriile exerciții în curând.

Norvegia face parte din NATO și are o graniță comună cu Rusia în zona arctică. Putin și înalți oficiali ruși au amenințat în mod repetat că vor folosi arme nucleare pentru a proteja Rusia.

„În primul rând, trebuie să ascultăm ce spune el (Putin)”, a declarat Kristoffersen în interviul din 26 septembrie. „În al doilea rând, nu există niciun motiv pentru ca el să folosească arme nucleare … Nu există nicio amenințare la adresa securității existențiale a Rusiei. Așa că nu are niciun motiv să o folosească”.

Pentru Putin, amenințarea cu folosirea armelor nucleare „este mai valoroasă decât dacă le folosește efectiv”, a spus Kristoffersen.

„Atunci și-a pierdut o mare parte din valoare. Este vorba despre descurajare, așa cum a fost în timpul Războiului Rece. Este vorba despre a ne asigura că (Rusia) are capacitatea și de a ne arăta nouă, restului lumii, că o poate face”, a spus el.

Întrebat dacă nu crede că Rusia este mai dispusă să folosească arme nucleare decât înainte, Kristoffersen a declarat că Putin urmează doctrina rusă de a folosi arme nucleare atunci când „însăși existența” țării este în pericol.

„Își urmează doctrina. Deci, dacă are loc un atac nuclear asupra Rusiei, cu siguranță. Dacă există o amenințare existențială la adresa Rusiei, cu siguranță”, a spus el.

În Arctica se află Flota Nordică a Rusiei, principala sa forță de luptă în regiune, însărcinată cu capacitatea de atac nuclear secundar a Rusiei – capacitatea sa de a răspunde la un atac nuclear folosind propriile sale arme nucleare împotriva atacatorului.

Moscova a efectuat un exercițiu al forțelor sale de descurajare nucleară la 19 februarie, cu cinci zile înainte de invazia Ucrainei, a precizat el.

„De obicei, ei fac asta în toamnă… acesta a fost, desigur, un semnal”, a spus el. „Importanța relativă a descurajării nucleare pentru Rusia odată cu războiul în curs de desfășurare din Ucraina a crescut”.

De la invazia din 24 februarie, Rusia și-a redus forțele terestre din Arctica pentru a le trimite în Ucraina, știind că există un risc mic în acest sens, a declarat Kristoffersen.

„Își poate muta toate forțele terestre de la întreaga graniță estică a NATO și le poate folosi în Ucraina, fără nicio teamă de a fi atacată, deoarece știe că NATO nu reprezintă o amenințare pentru Rusia”, a spus el.

Aceste forțe ale armatei au suferit pierderi grele în ceea ce privește personalul și echipamentele, a spus el.

„Nu mai vedem nicio capacitate de a desfășura un batalion întreg, ci doar grupuri de luptă de mărimea unei companii”, a spus Kristoffersen. O companie numără în jur de 200 de oameni, în timp ce un batalion numără de obicei aproximativ 1.000 de oameni.

Cu toate acestea, Kristoffersen a subliniat că Rusia și-ar putea reconstrui forțele terestre în grabă, având în vedere că antrenează aproximativ 250.000 de recruți în fiecare an.

„Dacă ne întoarcem doar cu patru ani în urmă, este vorba de un milion de soldați, iar aceștia sunt încă, din punctul meu de vedere, destul de proaspăt instruiți”, a spus el.