Încă unul dintre oamenii care l-au dezamăgit pe dictatorul rus Vladimir Putin a murit „în condiții suspecte”: e vorba, de data aceasta, de locotenent-colonelul Roman Malik, cel căruia președintele Rusiei îi încredințase rolul de coordonator al efortului de mobilizare. Ofițerul, cunoscut ca fiind un apropiat al lui Putin, a fost găsit fără suflare în vila sa din localitatea Primorski, în Extremul Orient, scrie Ziaristii.com.

Locotenent-colonelul Roman Malik e primul ofițer cu rol important din anturajul lui Putin care o ia pe urmele numeroșilor oligarhi ruși decedați de la începutul anului. Poliția spune că ar putea fi o crimă, dar nu exclude nici varianta sinuciderii, deși Malik n-avea, la prima vedere, niciun motiv să-și pună capăt zilelor: era tânăr, sănătos-tun, cu un trai îmbelșugat și funcție mare în regimul Putin.

Totuși, ofițerul avea un motiv de îngrijorare: eșuase lamentabil în coordonarea operațiunii de mobilizare parțială comandate de Putin. În ultimele săptămâni, în Rusia a fost mare scandal cu privire la incompetența celor care făceau recrutarea. Au fost mobilizate nenumărate persoane cu handicap, bolnave cronic sau pur și simplu prea bătrâne ca să mai lupte. S-a spus inițial că persoanele din domeniile-cheie nu vor fi mobilizate, dar apoi s-a aflat că au primit ordin de prezentare la oaste numeroși IT-iști, piloți de avioane comerciale, lucrători din industria de armament, profesori etc. Și operațiunea de preluare și găzduire a sutelor de mii de bărbați mobilizați a mers execrabil. Oamenii se plâng că sunt ținuți în condiții absolut primitive, uneori chiar pe câmp, când afară sunt deja noaptea zero grade Celsius, și că se îmbolnăvesc chiar înainte de a apuca să plece pe front.

În fața furiei populare, regimul a apelat la vechea stratagemă: ordinele președintelui au fost bune, dar executanții au fost proști. Misiunea de a manipula opinia publică au primit-o, ca de obicei, posturile de televiziune publice. La Rossia 1, propagandistul Vladimir Soloviov a tunat și a fulgerat seri la rând. În cel mai pur stil sovietic, Soloviov i-a acuzat pe cei care conduc mobilizarea – fără să le dea numele – că ar submina acțiunile președintelui Putin, transmițându-le că, dacă ar fi în locul lor, și-ar trage un glonț în cap sau ar pleca de bună-voie pe front.

Rapoartele privind morți misterioase în rândurile elitelor conducătoare rusești au devenit ceva obișnuit în acest an. În 2022, numărul afaceriștilor și al înalților demnitari care s-au sinucis, au alunecat de la balcon, au suferit accidente în timp ce se recreau sau au făcut infarct a fost extrem de mare. Cel puțin 6 dintre aceștia erau colaboratori apropiați ai lui Putin. Cei mai mulți împărtășeau o trăsătură comună: îl supăraseră, într-un fel sau altul, pe liderul de la Kremlin. Dacă până acum a fost vorba, în general, de oameni care aveau legături cu domeniul energetic (în principal în industria extracției și comercializării de gaze și petrol), întâmplarea de duminică seara a vizat un membru al elitei militare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.