Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a luat apărarea, la România TV, ministrului Apărării, Vasile Dîncu, argumentând că nu poate fi demis un membru al Guvernului pentru o declaraţie cum a fost cea făcută de colegul său de partid cu privire la războiul din Ucraina, scrie Epochtimes-romania.com.

„Eu vreau să ştiu foarte clar, dacă se doreşte schimbarea domnului Dîncu, vreau să ştiu foarte clar care sunt argumentele. (…) Eu am spus foarte clar: când eşti ministrul Apărării, într-o perioadă cu un război la graniţă, comunicarea trebuie să fie într-un fel coordonată cu prim-ministrul. Dacă se cere schimbarea lui Vasile Dîncu, ministrul Apărării, pentru că a spus că un război se închide cu o negociere, credeţi-mă că nu pot să fiu de acord (cu schimbarea – n.red.). Eu ce am vorbit cu domnul Dîncu: ‘domnul ministru, vreau să ştiu la ce anume v-aţi referit‘. M-am lămurit. ‘Domnule, nu m-am referit niciodată că Ucraina trebuie să cedeze din teritorii ca să închidă un război‘. Ceea ce e un lucru corect”, a declarat Marcel Ciolacu, citat de Agerpres.

Potrivit liderului PSD, orice conflict pe lumea asta se închide cu o negociere, indiferent dacă pierzi sau câştigi.

„Nu putem cădea nici în ridicol, să schimbăm miniştri pentru că au declarat că un război se închide cu o negociere. (…) Atributul schimbării unui ministru e al prim-ministrului, dacă sunt elemente nedate publicităţii sau neştiute de către cineva… În ceea ce-l priveşte pe domnul Dîncu, sunt ferm convins că domnul prim-ministru mă va informa şi vom vedea în momentul acela”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Reamintim că premierul Nicolae Ciucă a discutat recent, la Palatul Victoria, cu ministrul Apărării, Vasile Dîncu. Temele abordate au vizat reuniunea miniştrilor Apărării din cadrul NATO de la Bruxelles şi „calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental.”

Şeful deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu, şi-a exprimat dezamăgirea că întâlnirea dintre Ciucă şi Dîncu nu s-a soldat cu demisia ministrului Apărării.

„Generalul Ciucă a mai pierdut o bătălie. Azi a discutat cu Vasile Dîncu despre singurul domeniu la care, teoretic, domnul general se pricepe – apărarea. Cu coada între picioare, umilit din nou de PSD, în loc să îl remanieze rapid pe ministrul transformat în trompeta lui Putin, marele general îi cere ‘autoritar’ lui Dîncu ‘calibrarea comunicării publice la nivelul Ministerului Apărării în context guvernamental’. România rămâne cu cel mai ruşinos ministru al Apărării din Europa. Dar acestor oameni nu le mai pasă de imaginea noastră în plan extern. Dacă PSD o cere, Ciucă execută. Generalul marionetă”, a declarat Ionuţ Moşteanu.

Anterior, Dîncu a dat vina pe USR pentru scandalul pe care l-a creat. „E o montură USR-istă”, a susţinut ministrul Apărării, sugerând că preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă au fost manipulaţi meşteşugit de userişti de au ajuns să îl critice public pentru ieşirea sa.

„Probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai mult revista presei ca să afle aceste poziţii”, a comentat preşedintele Iohannis declaraţiile lui Dîncu.

Afirmaţiile lui Dîncu au stârnit nemulţumirea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, acesta transmiţând luni un mesaj tranşant: teroarea constantă a Rusiei împotriva civililor din Ucraina arată refuzul acesteia de a negocia şi că singurele negocieri care pot aduce pacea mai aproape sunt cele privind creşterea ajutorului acordat Ucrainei.

Totodată, Zelenski a ţinut să puncteze că discursul său este adresat celor care sunt supuşi manipulării ruseşti, referire (in)directă la Dîncu.