Politicienii europeni vor să-l nominalizeze pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, alături de poporul ucrainean la Premiul Nobel pentru Pace, informează publicaţia Ukrinform.

Un grup de politicieni europeni s-a adresat Comitetului Nobel cu o iniţiativă de nominalizare a lui Volodimir Zelenski şi a poporului ucrainean pentru Premiul Nobel pentru Pace, exprimată într-o scrisoare deschisă semnată de zeci de politicieni europeni.

Dat fiind faptul că procedura de nominalizare a expirat la 31 ianuarie, semnatarii scrisorii solicită Comitetului Nobel să prelungească termenul de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea la Premiul Nobel pentru Pace a preşedintelui Zelenski şi a poporului ucrainean.

„Suntem martori ai curajului poporului ucrainean care rezistă acestui război purtat împotriva lor de Federaţia Rusă. Bărbaţi şi femei, curajoşii ucraineni luptă pentru a păstra democraţia şi autoguvernarea… Oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forţelor autoritarismului… Credem că acum este momentul să arătăm poporului ucrainean că lumea este de partea lor”, se arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată de 36 de politicieni din Olanda, Marea Britanie, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România şi Slovacia. Scrisoarea poate fi semnată de liderii politici din întreaga lume până la 30 martie.

Potrivit experţilor, cererea de încălcare a procedurii de nominalizare este un caz fără precedent în istoria Premiului Nobel. Cu toate acestea, războiul Rusiei împotriva Ucrainei este, de asemenea, un eveniment fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.

Până în prezent, Comitetul Nobel nu a publicat un răspuns.