Generalul american Ben Hodges, strateg recunoscut care a comandat armata americană în Europa, este de părere că ruşii nu vor putea rezista armatei ucrainene dincolo de luna septembrie, scrie Epochtimes-romania.com.

„Înainte de sfârşitul verii, Ucraina va fi câştigat războiul”, a afirmat Hodges.

Întrebat de publicaţia L’Express care sunt obiectivele strategice mai largi ale Occidentului în Ucraina, dincolo de victoria militară, generalul american a răspuns:

„Acest război are o dimensiune ideologică. Este o confruntare între democraţie şi autocraţie. Deşi în ultimii ani mulţi au vrut să se concentreze în primul rând asupra Chinei, lumea democratică a ajuns să realizeze că Rusia este o ameninţare reală la adresa păcii. Iar pentru Statele Unite, securitatea în Europa este crucială, nu doar din punct de vedere economic, ci şi din punct de vedere strategic, deoarece acolo se află cei mai vechi şi mai de încredere aliaţi ai noştri”.

Totodată, afirmă Hodges, nu trebuie uitat niciodată că Beijingul, Iranul şi Coreea de Nord monitorizează îndeaproape ceea ce se întâmplă în Ucraina.

„Dacă aliaţii nu opresc Rusia acum pe teren, riscul unor noi conflicte majore va creşte considerabil. Autocraţiile ne urmăresc reacţiile. Dacă dăm impresia că suntem intimidaţi de Rusia pe motiv că vorbeşte despre arme nucleare, atunci tot ce trebuie să facă este să adreseze aceeaşi ameninţare pentru a ne determina să dăm înapoi. Şi acesta va fi sfârşitul lumii democratice aşa cum o cunoaştem astăzi”, a punctat generalul.

Veteran al războaielor din Irak şi Afganistan, generalul Ben Hodges a comandat armata americană în Europa din 2012 până în 2017, în perioada anexării Crimeei şi a războiului din estul Ucrainei. În această poziţie prestigioasă, el s-a concentrat asupra ameninţării ruseşti. În prezent, locuieşte în Germania, unde vorbeşte limba, lucrează pentru Center for European Policy Analysis şi este invitat regulat la CNN şi Fox News.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.