Rusia a respins categoric propunerile de pace făcute de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Prin intermediul lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Kremlinul anunță că Ucraina trebuie „să accepte noile realități”, adică ocuparea a 20% din țară de către ruși și agresiunea armată, scrie Ziaristii.com.

Într-o intervenție video difuzată luni, Volodimir Zelenski a făcut apel la liderii G7 (țările cel mai puternic industrializate) să sprijine Ucraina și anul viitor, propunând în același timp un plan de pace în trei pași.

Conform CNN, președintele ucrainean a transmis că, pentru a putea începe discuții serioase, Rusia trebuie să înceapă, până de Crăciun, retragerea trupelor din teritoriile ocupate. El a spus că Rusia ar trebui „să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune” acum, când vin Sărbătorile pentru toți creștinii.

„Propun Rusiei să facă un pas concret și semnificativ către o soluție diplomatică, care este menționată de Moscova atât de regulat. Foarte curând vom avea sărbători sărbătorite de miliarde de oameni. Crăciunul – conform calendarului gregorian sau Anul Nou și Crăciunul – conform calendarului iulian. Acesta este momentul ca oamenii normali să se gândească la pace, nu la agresiune. Sugerez Rusiei să încerce cel puțin să demonstreze că este capabilă să renunțe la agresiune. Dacă Rusia își va retrage trupele din Ucraina, va asigura o încetare durabilă a ostilităților”, a transmis Zelenski.

Moscova a răspuns în mai puțin de 24 de ore: nu va exista nicio pace. Potrivit Reuters, rusul Dmitri Peskov a răspuns marți, într-o conferință de presă: „Acest lucru este exclus. Acestea sunt realitățile care au apărut din cauza liniei, a politicii care a fost dusă în ultimii 15 sau chiar 20 de ani de conducerea Ucrainei și de actualul regim ucrainean”.

Peskov se referă la faptul că, începând din 2004, Kievul a început să se desprindă din orbita Rusiei și să caute o politică independentă, de apropiere față de Uniunea Europeană și NATO. Iar când a spus „realitățile care au apărut”, purtătorul de cuvânt al lui Putin s-a referit la faptul că „Federația Rusă are subiecți noi”, adică a anexat ilegal Crimeea și 4 din regiunile Ucrainei: Lugansk, Donețk, Zaporojie și Herson.

Indirect, Peskov a cerut ca Ucraina să renunțe la teritoriile ocupate acum de Rusia: „Fără a lua în considerare aceste noi realități, orice progres este imposibil”.

În acest moment, Rusia ocupă circa 20% din teritoriul Ucrainei. Păstrând proporțiile, acest lucru ar însemna, în cazul României, pierderea Moldovei (cu puțin peste 35.000 de kilometri pătrați) și a Dobrogei (circa 15.500 de kilometri pătrați). România are în total 238.397 de kilometri pătrați.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.