Invazia Kremlinului s-a afundat în Donbass. „Denazificatorii” se apără, în loc să înainteze. Iar generalii putiniști ascund o parte din avioanele de luptă tocmai în Arctica, de frică să nu le piardă în urma unor explozii similare cu cele de la baza aeriană Diaghilevo de lângă Riazan. Sunt concluziile formulate de colonelul ucrainean în rezervă Oleg Jdanov într-un interviu acordat site-ului Obozrevatel, scrie Ziare.com.

Colonelul Oleg Jdanov susține că Vladimir Putin va ordona o nouă mobilizare pentru „operațiunea militară specială” în cea de-a doua jumătate a lunii decembrie. Cu toate astea, ea nu va avea un succes mai mare decât prima. Armata rusă, crede el, poate fi învinsă mult mai rapid dacă Occidentul ar livra arme cu o rază de acțiune de cel puțin 300 de kilometri și într-o cantitate mai mare decât cea din prezent.

Jdanov mai afirmă că acoliții lui Putin nu stau degeaba: „Dacă Patrușev sau generalii preiau puterea, atunci aceasta va fi o perioadă de tranziție a regimului militar din Federația Rusă. Se întâmplă și asta. Mai întâi demolează Guvernul, apoi dictatura militară și apoi alte transformări. Amintiți-vă de Chile și Pinochet!”.

„Putin va încerca să stoarcă întregul potențial militar din Rusia pentru a duce un război de uzură cu noi”

Obozrevatel.com: Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a concluzionat că Putin creează condițiile pentru un război prelungit împotriva Ucrainei. Faptul că războiul va fi lung – a spus-o Putin însuși în discursul său recent. Poate un război să fie într-adevăr prelungit? Cum putem preveni acest lucru?

Col. Oleg Jdanov: Războiul este deja prelungit. Am petrecut aproape toată vara în război de tranșee, iar în cea mai mare parte a toamnei am purtat și un război de tranșee. În principiu, Putin a afirmat doar un fapt. Da, va încerca să stoarcă întregul potențial militar din Rusia pentru a duce un război de uzură cu noi. Acest lucru este absolut așteptat. Pentru el, aceasta este singura cale de ieșire, fiindcă armata rusă nu mai are potențial ofensiv. Armata lui Putin nu mai poate avansa.

Într-un sector, în zona Bahmut sau Avdiivka, pot crea o altă amenințare a unei ofensive, dar este doar o amenințare. În alte părți, ei organizează o apărare dură. De aceea, Putin face astfel de afirmații. În același timp, încearcă să-i convingă că – spun ei – acum nu este nevoie de mobilizare. Minte. În a doua jumătate a lunii decembrie, Putin plănuiește o nouă mobilizare, iar comisarii militari livrează încă citații. El minte că „operațiunea specială” merge conform planului și despre multe alte lucruri.

Există o singură modalitate de a preveni toate acestea: aceea ca Occidentul să ne ofere armele de care avem nevoie, cu o rază de acțiune de 300 de kilometri sau mai mult, și într-o cantitate mult mai mare decât cea din prezent. Atunci putem inversa această situație și putem conta cu adevărat pe o înfrângere a armatei ruse pe câmpul de luptă.

„Oamenii deja încep deja să pună întrebarea: «Stați, de ce să intrăm în luptă dacă există cea mai invincibilă și legendară armată? Unde este ea?»”

Obozrevatel.com: Ați spus că Putin își epuizează armata, rezervele, că nu are potențial ofensiv. Totul duce la faptul că nu va avea potențial de apărare? Cum amenință asta Rusia?

Col. Oleg Jdanov: Amenință cu războiul civil și cu prăbușirea Federației Ruse. Acesta este cel mai rău caz. În cel mai bun caz, acest lucru amenință să schimbe elita politică. Este puțin probabil să schimbe regimul. Pentru aceasta, este necesar, așa cum s-a cântat în „Internațională”: „Până la fundație, iar apoi…” Da, într-acolo se merge. Mă refer la lipsa potențialului de apărare, întrucât mă îndoiesc că al doilea val de mobilizare va avea mai mult succes decât primul. Și starea de spirit în Rusia nu este aceeași. Deși oamenii susțin războiul cu Ucraina în cea mai mare parte, ei încep deja să pună întrebarea: „Stați, de ce să intrăm în luptă dacă există cea mai invincibilă și legendară armată? Unde este ea?”. Aceasta este întrebarea principală – „Unde este armata noastră?”.

„Tremură pentru fiecare avion. Pentru ei, aceasta este o pierdere uriașă. Deci, desigur, se vor ascunde”

Obozrevatel.com: O întrebare despre consecințele exploziei asupra aerodromurilor rusești. S-a știut că aproximativ zece bombardiere strategice au dispărut din baza aeriană Diaghilevo de lângă Riazan. Credeți că Rusia își va ascunde avioanele astăzi? În ce măsură este posibil acest lucru în condițiile actuale? Cum vedeți perspectivele de distrugere în continuare a aviației militare ruse?

Col. Oleg Jdanov: Da, într-adevăr, se vor ascunde. Apropo, aceste bombardiere de la Riazan sunt deja în Arctica, în regiunea Murmansk. Există și o bază strategică de aviație acolo, iar Rusia le mută deja acolo. Pentru noi, acest lucru este foarte bun. Desigur, mutarea avioanelor este cel mai ușor și mai rapid lucru de făcut. Dar pentru ca ele să poată livra lovituri cu rachete, este necesar să se transfere întreaga bază tehnică. Și asta nu semnifică doar o lună de muncă minuțioasă și nici un zbor de transport aerian.

Care ar putea fi traseul bombardierelor? De exemplu, ele pot zbura la Engels (oraș din regiunea rusă Saratov – n. red.), se pot reîncărca acolo, apoi pot zbura pentru a bombarda Ucraina, apoi se pot întoarce în Arctica. Aceasta este cea mai grea logistică. Și, desigur, vor ascunde avioanele, pentru că le este foarte frică să nu le piardă. De exemplu, în ceea ce privește numărul de Tu-160, deși numesc numărul 35, Wikipedia noastră dă 16: unul modernizat și 15 vechi, sovietice.

În ceea ce privește Tu-95, există aproximativ 60. Există două criterii. Primul: sunt vechi și defecte tehnic. Al doilea: pregătirea echipajului. Pentru aceste avioane, echipajul trebuie să fie antrenat nu mai rău ca pentru unul de luptă. Prin urmare, ei tremură pentru fiecare avion. Pentru ei, aceasta este o pierdere uriașă. Deci, desigur, se vor ascunde.

„Rusia ne bombardează în principal cu avioane Tu-95. Dacă le scot din Engels și le ascund undeva departe, atunci da, putem vorbi despre slăbire”

Obozrevatel.com: Putem conta pe faptul că teroarea rachetelor va fi slăbită? În special, din cauza faptului că invadatorii își ascund acum bombardierele în Arctica?

Col. Oleg Jdanov: Au scos Tu-122 din Riazan, dar sunt Tu-122 și în Kursk. Ne-au provocat cele mai mici pagube – au tras o rachetă Kh-22 sau Kh-59 și nimic mai mult. Pentru noi, cel mai important lucru este Tu-95, care ia opt rachete pe suspensii și șase înăuntru. Rusia ne bombardează în principal cu avioane Tu-95. Dacă le scot din Engels și le ascund undeva departe, atunci da, putem vorbi despre slăbire. Dacă observăm că sunt la locul lor, atunci despre ce fel de slăbire putem vorbi?

Obozrevatel.com: Au apărut informații despre faptul că, se presupune, anturajul lui Putin se pregătește activ pentru o schimbare de regim și organizează „aerodromuri alternative” în țările din America Latină – Venezuela, Paraguay, Ecuador, Argentina. Dacă acest lucru este adevărat, cât de repede poate avea loc o schimbare de putere în Rusia? Și ce așteaptă elita militară a acestei țări?

Col. Oleg Jdanov: Toată această elită militară, forțele de securitate, toți își pregătesc un „aerodrom alternativ”, pentru că nu se știe dacă vor putea sau nu să fie de acord cu Occidentul, dacă asasinarea sau înlăturarea lui Putin de la putere va deveni un „bilet” sau o garanție a siguranței lor. Prin urmare, ei pregătesc un „aerodrom”, și o fac corect. Se poate întâmpla în orice moment. Situația de acolo este atât de imprevizibilă, încât ne putem trezi într-o dimineață frumoasă, iar la televiziunea rusă să fie difuzat baletul „Lacul lebedelor”. Din informațiile venite din surse rusești, trag concluzia că acolo deja a început competiția. Fiecare clan care se respectă pregătește o rezervă. În cel mai bun caz, aceasta este doar o evadare din Rusia. Dar ei sunt conștienți de faptul că Putin pur și simplu nu-i lasă afară. Asta înseamnă că se pune problema înlăturării lui Putin de la putere, iar apoi propunerea de negocieri sau fuga.

Obozrevatel.com: Deci, condiția pentru obținerea acestui „bilet” la „aerodromul alternativ”…

Col. Oleg Jdanov: Bilet pentru o nouă viață…

Obozrevatel.com: Aceasta este înlăturarea lui Putin de la putere?

Col. Oleg Jdanov: Da. Putin este biletul lor norocos. Pentru că Occidentul poate fi de acord cu schimbarea de regim și poate fi de acord să-i elibereze pe cei care o oferă. Nu uitați și de opțiunea puterii. Dacă Patrușev sau generalii preiau puterea, atunci aceasta va fi o perioadă de tranziție a regimului militar din Federația Rusă. Se întâmplă și asta. Mai întâi, demolează Guvernul, apoi dictatura militară și apoi alte transformări. Amintiți-vă de Chile și Pinochet. (Augusto Pinochet, general și dictator chilian, președinte al Republicii Chile între 1974-1990 – n. red.).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.