Odată cu șeful Statului Major General al Armatei ruse ar fi zburat din funcție și noul comandant al Armatei 1 de Tancuri, distrusă complet de ucraineni în regiunea Harkov, scrie Ziaristii.com.

Armata rusă trăiește momente dezastruoase. În urma înfrângerilor uriașe pe care le-a suferit pe frontul ucrainean, niciun ofițer superior nu rezistă în funcție mai mult de câteva săptămâni.

Însuși comandantul suprem al Armatei, generalul Valeri Gherasimov (66 de ani), a fost înlăturat recent de strapul Vladimir Putin de la conducerea Statului Major General. Informația a apărut în emisiunea „Feighin Live”, fiind livrată de Aleksei Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

Arestovici: „Conducerea Statului Major General este înlăturată în Rusia. Au loc epurări, demiteri și remanieri în masă. Potrivit datelor preliminare, Gherasimov a fost de facto înlăturat, de jure ocupă încă funcția. Acum se decide dacă i se va mai acorda sau nu timp ca să-și repare greșelile”.

În urmă cu două săptămâni, generalul Gherasimov fusese numit, suplimentar, și comandant al operațiunii ofensive a trupelor ruse în direcția orașului Izium, din regiunea Harkov. El  fost trimis în Ucraina cu ordinul clar de a spulbera apărarea trupelor lui Zelenski și a ocupa întregul Donbass (regiunile Donețk și Lugansk), iar pentru asta era nevoie de cucerirea punctului strategic Izium, situat între orașele Harkov (la nord), Donețk (la sud) și Lugansk (la est).

Numai că rezistența ucraineană a fost formidabilă, iar un contraatac al trupelor lui Zelenski a distrus postul de comandă al Armatei ruse din zona Izium. Conform unor informații lansate de ucraineni, generalul Gherasimov ar fi fost rănit la un picior. Cert este că el a fost evacuat rapid și transportat în Rusia, de unde nu s-a mai întors niciodată la postul său de comandă din estul Ucrainei. Din acel moment, Gherasimov n-a mai apărut niciodată în imagini foto sau video.

Suspiciunile au crescut luni, 9 mai, când generalul Gherasimov, comandantul Armatei ruse, a lipsit de la parada din Piața Roșie. Situația ține de domeniul absurdului: ditamai generalul a lipsit de la parada Armatei conduse chiar de el!

După dezastrul de la Izium, a fost demis și comandantul Armatei 1 de Tancuri

În zona Izium din regiunea Harkov, pierderile Rusiei au fost de dimensiuni istorice. În acea zonă, Moscova a concentrat unități refăcute din Armata 1 de tancuri și Armata 20 de arme combinate din Districtul Militar de Vest, Armata 35 și Armata 69 din Districtul Militar de Est. Toate au fost pulverizate de ucraineni.

Drept urmare, odată cu generalul Gherasimov, Putin l-a demis din funcția operativă și pe noul comandant al Armatei 1 de Tancuri. Această unitate de elită a Federației Ruse a fost distrusă complet în nordul Ucrainei pentru prima oară de la înființarea ei, la 30 ianuarie 1943, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De-a lungul celor 79 de ani, la comanda ei s-au aflat 23 de generali.

Aleksei Arestovici anunță că pe numele comandantului proaspăt demis a fost deschis, la Moscova, un dosar penal pentru „înaltă trădare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.