Steven Seagal a rămas printre singurele celebrități occidentale care îl mai susțin pe președintele rus. Gérard Depardieu, Silvio Berlusconi și alții s-au dezis de Putin și condamnă invazia Ucrainei, scrie Ziare.com.

Într-un restaurant de lux din Moscova, a curs șampania în timp ce oaspeții în rochii de cocktail și costume scumpe au dansat toată noaptea. Ei s-au adunat duminică, 10 aprilie, pentru o petrecere care a sărbătorit ziua de naștere a lui Steven Seagal: actorul de origine americană a împlinit 70 de ani. Actorul e mai degrabă cunoscut pentru rolul unor polițiști și experți în arte marțiale, în filme de acțiune.

„Fiecare dintre voi sunteți familia și prietenii mei. Și vă iubesc pe toți”, a spus Seagal, purtând cămașa lui neagră supradimensionată. „Suntem împreună, la bine și la greu”, a adăugat el, potrivit The Guardian.

Lângă Seagal la masă au stat unii dintre cei mai importanți susținători ai Kremlinului din Rusia, inclusiv redactorul-șef al rețelei de știri controlate de stat RT, Margarita Simonyan, și Vladimir Soloviev, unul dintre cei mai cunoscuți propagandiști ai țării.

Actorul, care se autodescrie drept budist, are de multă vreme o relație strânsă cu președintele rus Vladimir Putin și i s-a acordat cetățenia rusă în 2016.

El a numit anterior anexarea Crimeei de către Putin „foarte rezonabilă” și l-a descris pe președinte drept „unul dintre cei mai mari lideri în viață ai lumii”.

De la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, el și-a sporit sprijinul pentru Putin, spunând într-un interviu recent că o „entitate exterioară” a fost de vină pentru că a pus cele două țări una împotriva celeilalte.

Kremlinul și mass-media controlată de stat au cultivat de zeci de ani prietenia lui Putin cu celebrități occidentale, precum Seagal, în ceea ce mulți au văzut ca un efort de a-i spori imaginea în țară și în străinătate.

„Scopul principal al tuturor acestor lucruri a fost acela de a demonstra că modelul de societate al țării este atrăgător pentru cei din afară”, a spus Mark Galeotti, autorul cărții „Trebuie să vorbim despre Putin” și membru asociat senior al Royal United Services Institute.

Cu toate acestea, numărul vedetelor și politicienilor occidentali care, la fel ca Seagal, sunt încă dispuși să treacă „peste greutăți” cu Putin a scăzut rapid în ultima lună, mulți fiind dornici să se distanțeze de o țară acuzată că a comis crime de război în timpul invaziei.

Unul dintre primii prieteni ai lui Putin care a condamnat acțiunile Rusiei a fost superstarul francez Gérard Depardieu, care a denunțat „excesele nebune, inacceptabile, ale liderilor precum Vladimir Putin” în Ucraina.

Depardieu, care a câștigat aprecieri la nivel mondial pentru rolurile sale în filme precum Ultimul metrou și Jean de Florette, a devenit cetățean rus în 2013, după ce a criticat guvernul francez pentru politicile sale fiscale.

Într-o scrisoare adresată televiziunii de stat ruse la acea vreme, Depardieu a exclamat: „Îl iubesc pe președintele tău, Vladimir Putin, foarte mult și este reciproc”. Putin i-a acordat personal cetățenia rusă lui Depardieu în acel an, la o cină specială în care cei doi au fost fotografiați îmbrățișându-se.

Cu toate acestea, vorbind cu Agence France-Presse în martie, Depardieu, care se confruntă în prezent cu acuzații de viol în Franța, a cerut Rusiei să „oprească atacurile și să negocieze”.

Comentariile lui Depardieu au fost primite cu furie în Rusia, purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, afirmând că actorul „nu a înțeles pe deplin” situația din Ucraina. Unii oficiali ruși i-au cerut lui Putin să anuleze cetățenia rusă a lui Depardieu.

Sâmbătă, 9 aprilie, fostul premier italian Silvio Berlusconi a recunoscut că a fost „ profund dezamăgit și întristat” de comportamentul liderului rus.

Berlusconi, considerat a fi un admirator al stilului macho de guvernare al lui Putin, a vizitat o podgorie din Crimeea împreună cu liderul rus la scurt timp după ce Moscova a anexat peninsula în 2014.

Miliardarul a spus acum că Rusia este responsabilă pentru „oroarea masacrelor civililor din Bucea și în alte locuri, adevărate crime de război”.

Putin a fost criticat și de așa-numita tabără occidentală anti-sistem – ​​jurnaliști și celebrități care și-au exprimat anterior sprijinul pentru Rusia în critica lor reciprocă la adresa „imperialismului american”.

La scurt timp după ce Rusia și-a lansat atacul asupra Ucrainei, veteranul regizor de film american Oliver Stone, care a apărat acțiunile Rusiei în Crimeea în documentarele sale și a susținut în 2017 o serie de interviuri cu liderul rus, a postat pe Twitter că „agresiunea lui Putin în Ucraina” a fost o „greșeală”.

„Deși Statele Unite au multe războaie de agresiune pe conștiință, aceasta nu justifică agresiunea domnului Putin în Ucraina. O duzină de greșeli nu fac un lucru corect. Rusia a greșit când a invadat”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.