Rusia primește muniții și echipamente militare provenite din Irak pentru efortul său de război în Ucraina, cu ajutorul rețelelor iraniene de contrabandă cu arme, potrivit unor membri ai milițiilor irakiene susținute de Iran și serviciilor regionale de informații care cunosc acest proces, scrie Ziare.com.

RPG-uri și rachete antitanc, precum și sisteme de lansare de rachete proiectate în Brazilia, au fost trimise în Rusia din Irak, ca urmare a dificultăților cu care s-a confruntat campania Moscovei în ultima lună, potrivit The Guardian.

Un sistem de rachete Bavar 373 de fabricație iraniană, similar cu S-300 rusesc, a fost donat Moscovei de autoritățile de la Teheran, care au returnat și un S-300, potrivit unei surse care a contribuit la organizarea transportului.

Folosirea lumii interlope a traficului de arme ar semnala o schimbare dramatică a strategiei ruse, deoarece Moscova este forțată să se sprijine pe Iran, aliatul său militar din Siria, în urma noilor sancțiuni occidentale declanșate de invazia Ucrainei.

Evoluțiile au, de asemenea, implicații uriașe pentru direcția și volumul comerțului în afacerile de trafic internațional de arme.

Irakul a găzduit trupe americane și occidentale de la răsturnarea lui Saddam Hussein în 2003, iar SUA au antrenat și aprovizionat diverse unități ale armatei și forțelor speciale irakiene pentru a apăra guvernul de la Bagdad împotriva insurgenților. După două decenii de război, țara este plină de arme.

O mare parte din armament a trecut legal în mâinile milițiilor șiite susținute de Iran, care se opun prezenței SUA în țară, dar din 2016 au fost încorporate oficial în forțele armate irakiene ca parte a luptei împotriva Statului Islamic.

Cunoscute pentru eficiența lor în dezmembrarea „califatului” Statului Islamic – și pentru tratamentul brutal pe care îl au asupra civililor sunniți – aceste grupuri au devenit actori puternici în sistemul de securitate din Irak.

RPG-uri (grenade propulsate de rachete) și rachete antitanc aflate în posesia lui Hashd al-Shaabi, cea mai puternică umbrelă a miliției șiite, au fost transportate în Iran prin punctul de trecere a frontierei Salamja la 26 martie, unde au fost primite de armata iraniană și duse în Rusia pe mare, a spus un comandant al filialei de miliție care controlează trecerea.

De asemenea, Ḥashd al-Shaabi a demontat și trimis două sisteme de lansatoare de rachete Astros II proiectate în Brazilia, în Iran pe 1 aprilie, potrivit unei surse din cadrul organizației.

„Nu ne interesează unde ajung armele grele [pentru că nu avem nevoie de ele în acest moment]”, a spus o sursă Hashd al-Shaabi. „Orice este anti-SUA ne face fericiți”.

Trei nave de marfă capabile să transporte astfel de încărcături – două sub pavilion rusesc și una sub pavilion iranian – au traversat Marea Caspică de la portul iranian Bandar Anzali la Astrakhan, un oraș rusesc din delta Volgăi.

„Rușii au nevoie acum în Ucraina de rachete. Acestea necesită capacități de transport, deoarece sunt fragile și explozive”, a spus Yörük Işık, expert în afaceri maritime din Istanbul. „De asemenea, nu este genul de activitate care ar fi surprinsă de imaginile din satelit, deoarece pot fi transportate în cutii mari și containere maritime obișnuite”.

Mohaned Hage Ali, membru al Centrului Carnegie pentru Orientul Mijlociu, a declarat: „Acest tip de armament sofisticat [sisteme de lansare de rachete] ar face o mare diferență pe teren în Ucraina. Ḥashd al-Shaabi controlează o mare parte din regiunea de graniță cu Iranul, ceea ce ar facilita această tranzacție. Alte țări, cum ar fi China, trebuie să fie foarte atente în a oferi arme Rusiei acum, având în vedere noua situație de sancțiuni. Și Iranul, ca parte a acelei axe, vrea să se asigure că Rusia nu pierde teren în acest conflict.

„Dacă regimul Putin este destabilizat, asta are implicații uriașe pentru Iran, în special în Siria, unde Damascul este dependent de sprijinul aerian rusesc și Rusia coordonează pentru a evita conflictul direct între ei și Israel”.

Sancțiunile economice extinse impuse Moscovei de către națiunile occidentale de la invazia din 24 februarie au inclus interzicerea bunurilor cu dublă utilizare – articole cu scop civil și militar – cum ar fi piese de schimb pentru vehicule și anumite tipuri de electronice și dispozitive optice, precum și articole cu utilizări militare evidente.

Se pare că producătorii ruși au fost puternic afectați de noile restricții, Ucraina afirmând că principala fabrică de vehicule blindate a țării, precum și o fabrică de tractoare, au rămas fără piese pentru fabricarea și repararea tancurilor.

Săptămâna trecută, serviciile de informații ucrainene au acuzat Georgia că ajută Rusia să primească material militar sancționat, un alt semn potențial al noilor eforturi ale Kremlinului de a folosi rețelele internaționale de contrabandă pentru a-și ajuta campania din Ucraina.

Serviciile speciale georgiene au primit instrucțiuni de la conducerea politică a țării să nu interfereze cu canalele de contrabandă din „Asia de Est”, menite să eludeze noile sancțiuni occidentale, a declarat directorul de informații din Kiev într-un comunicat.

Oficialii georgieni au spus că afirmațiile ucrainene sunt lipsite de temei. Relațiile dintre cele două națiuni s-au deteriorat brusc de când a izbucnit conflictul din cauza refuzului guvernului prorus de la Tbilisi de a impune sancțiuni economice Moscovei.

Oficialii americani au mai spus că Rusia a cerut Chinei arme de calitate militară și ajutor în sprijinul operațiunii sale în Ucraina. Aliatul rus, Serbia, a preluat livrarea unui sistem antiaerian chinez într-o operațiune secretă în weekend, a raportat Associated Press, pe fondul îngrijorărilor occidentale cu privire la acumularea de arme în Balcani, în același timp cu războiul din Ucraina, care ar putea amenința echilibrul fragil de pace din regiune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.