Maiorul rus Aleksei Golovenski, luat prizonier după ce avionul său a fost doborât pe 5 martie în regiunea Nikolaiev, i-a criticat violent pe conducătorii de la Kremlin, în frunte cu președintele Vladimir Putin. Într-o conferință de presă desfășurată la Kiev, ofițerul rus a spus că superiorii săi i-au furnizat informații eronate despre apărarea și aviația ucraineană, care „e slabă, că acolo totul e vechi și nimic nu funcționează”, scrie Ziaristii.com.

Realitatea de pe frontul ucrainean a fost un șoc pentru mariorul Golovenski și pentreu armata rusă. „Conducerea mea m-a trimis pur și simplu ca momeală pentru moarte de 100%”, spune ofițerul luat prizonier de ucraineni.

Maiorul Golovenski are însă o vină de neiertat. El a executat ordinele criminale venite de la Moscova, deși părinții săi, amândoi bolnavi, locuiau în regiunea Poltava. Aceștia au aflat despre „isprava” fiului lor din emisiunile de știri.

Mai târziu, ofițerul rus, cu domiciliul stabil în Crimeea anexată, a recunoscut că mai avea rude și în orașul Harkov, intens bombardat de invadatorii ruși.

Când jurnaliștii ucraineni l-au întrebat pe ocupant cum a fost să-și bombardeze mama, acesta a răspuns: „Sunt în stare de șoc”.

Piloților ruși li s-a spus că aviația ucraineană e slabă. „Din 24 februarie până în 5 martie, am efectuat personal 7 ieșiri, al căror scop a fost recunoașterea, identificarea echipamentelor radio ale sistemelor de apărare aeriană cu emisie radio ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pentru distrugerea lor. Regimentul meu de aviație a fost însărcinat cu debarcarea forțelor de asalt amfibie de pe navele marinei pe teritoriul Ucrainei, iar eu, ca aviator, trebuia să le asigur aterizarea și sprijinul. Conducerea noastră a susținut că Ucraina are o apărare antiaeriană slabă, că totul este vechi și nimic nu funcționează”.

Doborât în timp ce detecta sistemele de apărare antiaeriană. „Pe 5 martie 2022, după ce am primit ordinul de a efectua o ieșire, am decolat de pe aeroportul Saki. Am fost trimis în regiunea Nikolaiev pentru a detecta sistemele de apărare aeriană inamice cu emisii radio, precum și pentru a identifica aeronave pe teritoriul Ucrainei. În această ieșire de o jumătate de oră, am efectuat o recunoaștere, după care am fost doborât de două rachete ale apărării antiaeriene ucrainene. M-am catapultat și am ajuns în mâinile Forțelor Armate ale Ucrainei”.

Critici la adresa conducătorilor de la Kremlin. „De aici rezultă un lucru. Conducerea mea m-a trimis pur și simplu ca momeală pentru moarte de 100%, fără să mă ajute cu nimic. Judecând după aeronavele afectate ale Forțelor Aeriene Ruse, nimeni nu auzise vreodată de asta. Apărarea aeriană pe teritoriul Ucrainei funcționează perfect”.

Își cere iertare de la ucraineni. „Fac un apel către poporul ucrainean. Vreau să spun că regret că am ajuns pe teritoriul dumneavoastră, că militarii care participă la capturarea țării dumneavoastră vă supun morții, ard orașe, creează haos complet. Regret că am îndeplinit acele ordine penale”.

Apel către camarazii ruși. „Fac un apel la angajații din armata rusă. Aș dori să-i îndemn pe toți să se oprească de urgență. Zeci de avioane și elicoptere au fost deja doborâte, sute de mii de familii au fost distruse – atât în ​​Ucraina, cât și în Rusia. Le cer, îi rog să se oprească, să-și schimbe gândirea, să retragă trupele, să oprească orice fel de ostilități pe sol și în aer”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.