Autorităţile ruse au decis să cedeze în faţa Kazahstanului în disputa privind livrarea de petrol kazah către export. Exportul petrolului kazah a fost blocat de ruşi după ce preşedintele Kassym-Jomart Tokayev a refuzat să recunoască entităţile „cvasi-statale” din estul Ucrainei, respectiv aşa-zisele republici Doneţk şi Lugansk, şi a anunţat planuri de dezvoltare a relaţiilor cu UE, oferind hidrocarburi ţărilor europene în locul celor ruseşti, scrie Epochtimes-romania.com.

Tribunalul regional din Krasnodar a ridicat luni interdicţia de funcţionare a terminalelor Consorţiului oleoductului caspic (CPC), care aduce petrol din Kazahstan la Marea Neagră, relatează Interfax.

Funcţionarea terminalelor, prin care 80% din exporturile de petrol ale Kazahstanului mergeau în străinătate, a fost oprită pe 6 iulie pentru 30 de zile, după ce Rostransnadzor a acuzat încălcări ale normelor de mediu la CPC.

Ca răspuns, Tokayev a dat instrucţiuni Guvernului kazah să dezvolte rute de export de petrol care să ocolească Rusia şi să atragă în acest proiect investitorii din câmpul petrolifer Tengiz, dintre care grupurile americane Chevron (50%) şi Exxon Mobil (25%).

Între timp, CPC a depus un recurs împotriva interdicţiei de a exporta prin Novorossiysk, subliniind că legea nu permite utilizarea unor măsuri care ar putea avea consecinţe ireversibile asupra procesului de producţie.

„Cerinţele pentru transportul petrolului nu permit oprirea imediată şi simultană a activităţilor de producţie”, a insistat compania, adăugând că ar putea rezulta dezvoltarea unui „proces nefavorabil şi incontrolabil la o instalaţie tehnică, inclusiv distrugerea acesteia”.

Instanţa a fost de acord cu argumentele companiei, a anulat interdicţia de funcţionare a terminalelor şi a stabilit că pretenţiile privind normele de mediu ale Rostransnadzor să fie soluţionate cu o amendă de 200 de mii de ruble. Decizia a intrat în vigoare.

Kazahstanul se află pe locul 11 în lume în ceea ce priveşte producţia de petrol (1,7 milioane de barili pe zi) şi exportă 89% din acest volum. Cei mai mari cumpărători de petrol din Kazahstan anul trecut au fost Italia (17,9 milioane de tone), Olanda (8,2 milioane de tone) şi Franţa (4,5 milioane de tone).

La 4 iulie, Tokayev a avut discuţii cu şeful Consiliului European, Charles Michel, în timpul cărora şi-a exprimat „îngrijorarea” cu privire la situaţia de pe pieţele energetice, afectate de reducerea livrărilor ruseşti. Kazahstanul este pregătit să folosească „potenţialul său de hidrocarburi” pentru a netezi situaţia, inclusiv în Europa, a declarat Tokayev.