Armata rusă distruge „intenționat” culturile din regiunea Herson din sudul Ucrainei și împiedică stingerea incendiilor din câmpuri, a declarat purtătorul de cuvânt al administrației militare regionale din Odesa, Sergii Bratchuk, potrivit The Guardian, preluat de Ansa și Rador.

Difuzând fotografii ale poliției locale în care apar câmpuri incendiate și arse, Bratchuk a spus: „Ca urmare a bombardamentelor cu proiectile incendiare, în fiecare zi în benzile de protecție și în pădurile din regiune au loc incendii de dimensiuni mari.

În plus, trupele ruse nu permit localnicilor să stingă incendiile care distrug echipamentele și grânarele”.
Ucraina îsi reface şi extinde unele dintre porturile sale fluviale demult dezafectate de pe Dunăre cu scopul de a facilita exportul de cereale, obstacolat din cauza blocadei Rusiei la Marea Neagră, a declarat pentru The Guardian şeful departamentului de politică agricolă al Ucrainei.

Înainte de război, porturile fluviale ucrainene de pe Dunăre erau folosite rar, iar unele dintre ele se aflau în stare de abandon total . După invadarea țării de către Rusia și controlul acesteia asupra ieșirilor către Marea Neagră, Kievul a decis să-și refoloseasca vechile porturi fluviale pentru a evita blocada maritimă și pentru a accelera exportul cerealelor sale.

„Să luăm exemplul portului de pe râul Reni”, a spus Stoyanova, referindu-se la unul dintre cele mai importante porturi din regiunea Dunării din epoca Uniunii Sovietice și un punct de trecere către România.

„Nu a fost folosit deloc recent. Așa că acum lucrăm la extinderea lui, împreună cu alte porturi fluviale. În timp ce vorbim, peste 160 de nave așteaptă în Marea Neagră să intre în canalul Sulina, dar nu pot, deoarece capacitatea acelui canal este de doar 5-6 nave pe zi”.

Sursa: G4Media.ro