Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat marți seară arestarea lui Viktor Medvedciuk, politician pro-rus aflat în strânse legături cu Vladimir Putin, care i-a botezat fiica. Medvedciuk, unul dintre posibilele nume vehiculate pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova în cazul preluării Kievului, fugise din arestul la domiciliu în primele zile ale invaziei Ucrainei de către forțele ruse. El este acuzat de trădare, scrie Digi24.ro.

„O operațiune specială a fost dusă la bun sfârșit mulțumită SBU (serviciul secret al Ucrainei – n.r.). Felicitări! Vor urma detalii”, a scris Volodimir Zelenski pe Facebook, alături de o poză cu Viktor Medvedciuk, îmbrăcat în uniformă militară a Ucrainei, stând pe un scaun, cu cătușe la mâini.

Arestarea lui Medvedciuk a fost confirmată și de SBU, într-o postare pe Twitter.

Kremlinul a reacționat cu scepticism la aflare veștii.

„Fotografia cu așa zisa reținere a lui Medvedciuk trebuie virificată în legătură cu o mare cantitate de fake-uri”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt de la Kremlin.

Acuzat de „înaltă trădare” pentru desfăşurarea de afaceri ilicite în peninsula Crimeea anexată de Rusia, dezvăluirea de secrete de stat şi activităţi în favoarea Rusiei, Viktor Medvedciuk fusese plasat în arest la domiciliu din luna mai a anului trecut într-un dosar pe care-l consideră motivat politic.

Politicianul ucrainean de opoziţie Viktor Medvedciuk a fugit din arestul de la domiciliu la doar câteva zile după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat un consilier al Ministerului de Interne de la Kiev, Anton Gheraşcenko.

Viktor Medvedciuk, al cărui partid politic pro-Rusia este al doilea ca mărime în parlamentul de la Kiev, este cetăţean ucrainean, dar are legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin, cu care obișnuia să își petreacă vacanțele la Marea Neagră. Liderul de la Kremlin este, de altfel, naşul fiicei sale. Tocmai de aceea, de la începutul crizei din Ucraina, numele lui a fost vehiculat ca fiind un potențial înlocuitor al președintelui Volodimir Zelenski preferat de Moscova.

„Relația noastră s-a dezvoltat de-a lungul a 20 de ani”, mărturisea Medvedciuk într-un interviu acordat anul trecut revistei Time. „Nu vreau să spun că exploatez această relație, dar se poate spune că a făcut parte din arsenalul meu politic”, declara el despre legăturile cu Vladimir Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.