Vești-șoc de la Kremlin! Teroristul planetar Vladimir Putin știa foarte bine încă de la mijlocul lunii septembrie că se plănuiește distrugerea Podului Crimeea, dar n-a acționat în niciun fel. Doar a promis că situația va fi rezolvată „în curând”, scrie Ziaristii.com.

Atât directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, cât și secretarul Consiliului de Securitate a Rusiei, Nikolai Patrușev, îl informaseră pe Putin asupra iminentului atac asupra Podului Crimeea. Cei doi au militat atunci pentru nevoia de înlocuire urgentă a conducerii mai multor departamente din serviciile secrete.

În acest moment, generalul-locotenent Aleksei Jalo, director adjunct al Serviciului 2 din FSB și șef al Biroului pentru Protecția Sistemului Constituțional al FSB (UZKS) din instituția spionilor ruși, este considerat principalul suspect în organizarea detonării podului.

Incredibilele informații au apărut luni, 10 octombrie, pe canalul de știri SVR Telegram. Se dezvăluie că, pe lângă o parte a conducerii FSB, în distrugerea Podului Crimeea s-au implicat inclusiv persoane influente din Garda Națională a Rusiei.

Ceea ce nu spune știrea de pe SVR Telegram este implicarea directă a lui Putin într-un asemenea scenariu de tip terorist. E greu de crezut că un general FSB și mai multe „persoane influente” din Garda Națională a Rusiei ar fi executat un atac atât de complex, cu efecte atât de importante, fără acceptul dictatorului rus!

Vă prezentăm detaliile furnizate de SVR Telegram.

„Președintele a primit rapoarte care indicau mai multe persoane din conducerea FSB și a Gărzii Naționale care ar putea lua parte la organizarea și pregătirea exploziei de pe podul Crimeea”

Premoniție. „La mijlocul lunii septembrie, directorul FSB, Aleksandr Bortnikov, s-a adresat președintelui (Vladimir Putin – n. red.) cu o propunere urgentă de a conveni asupra înlocuirii conducerii mai multor servicii și departamente ale FSB. Bortnikov a pus accentul principal pe problemele cu conducerea Serviciului 2 al FSB, numit ȚIB FSB (Biroul pentru Protecția Sistemului Constituțional al FSB – n. red.), și cu cea a mai multor departamente teritoriale.”

Rotația cadrelor. „Bortnikov a raportat, de asemenea, un nivel ridicat de amenințare teroristă în mai multe subiecte. Putin a amânat adoptarea unei decizii de coordonare, aparent bazată pe unele din propriile sale motive, fiind de acord doar cu rotații minore în ȚIB FSB.”

Avertismentul dinaintea exploziei. „Cu câteva zile înainte de incidentul de pe Podul Crimeea, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, a spus, în timpul unei vizite în Crimeea, că autoritățile locale ar trebui să crească nivelul de combatere a terorismului. Aceeași propunere i-a fost formulată lui Putin, iar Patrușev l-a susținut astfel pe Bortnikov, amintindu-i lui Putin despre necesitatea de a rezolva problemele stringente de personal în FSB.”

Putin a știut, dar n-a acționat! „Putin i-a recomandat apoi lui Patrușev să facă propuneri specifice, la care Patrușev a răspuns că ele au fost formulate de mult timp și că așteaptă examinarea de către președinte. Putin a promis că le va rezolva în curând. Președintele a primit rapoarte care indicau mai multe persoane din conducerea FSB și a Gărzii Naționale care ar putea lua parte la organizarea și pregătirea unor explozii pe Podul Crimeea. În special, se indica în mod direct posibila implicare a lgeneralului Aleksei Jalo, director adjunct al Serviciului 2 din FSB.”

Fiul generalului Jalo a fost găsit mort, anul trecut, lângă Ambasada Rusiei de la Berlin. A „zburat” de la etajul clădirii în care lucra ca agent sub acoperire diplomatică

În urmă cu aproape un an, pe 19 octombrie 2021, Poliția germană a descoperit o moarte suspectă lângă zidurile Ambasadei Rusiei de la Berlin. Cadavrul unui bărbat tânăr era zdrobit pe asfalt, fiind evident că victima căzuse de la un etaj superior al clădirii ce aparținea Federației Ruse. Informația nu a „răsuflat” în presă, ci a rămas în dosarele Poliției.

Pe 5 noiembrie 2021, „Der Spiegel” scotea cazul la lumină, oferind detalii despre moartea suspectă de la Ambasada Rusiei. Presigioasa publicație germană cita grupurile de investigații The Insider și Bellingcat, care au reușit să identifice victima: Kiril Jalo (35 de ani), fiul generalului-locotenent Alexei Jalo, șeful Biroului pentru Protecția Sistemului Constituțional al FSB. Acest departament al FSB ar fi fost implicat în execuțiile extrajudiciare ale activiștilor și jurnaliștilor anti-Putin din Rusia, inclusiv otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, Dmitri Bîkov și Vladimir Kara-Murza.

Suspect este și faptul că Ambasada Rusiei nu a fost de acord cu autopsia. Cadavrul a fost repatriat imediat, a doua zi după incident.

Redăm știrea din noiembrie 2021, care în actualul context capătă o relevanță aparte.

„Serviciile germane de securitate cred că un bărbat găsit mort lângă Ambasadei Rusiei de la Berlin, luna trecută, era un agent sub acoperire al serviciului rus de informaţii FSB, relatează vineri «Der Spiegel».

Cadavrul bărbatului de 35 de ani a fost găsit pe 19 octombrie, a relatat revista germană. Aceasta susţine, citând surse din domeniul securităţii, că bărbatul căzuse de la un etaj superior al Ambasadei.

Poliţia din Berlin a refuzat să comenteze şi a îndreptat toate întrebările media către procurori, care nu au reacţionat până acum. Descoperirea cadavrului lângă misiunea diplomatică rusă nu a fost făcută publică până acum.