Fostul cancelar social-democrat Gerhard Schröder continuă să fie o rușine pentru Germania. El ar vrea să fie stopată livrarea de arme către Ucraina, pe care o consideră vinovată pentru eșuarea negocierilor cu Rusia. Schröder nu are niciun cuvânt critic la adresa dictatorului criminal Vladimir Putin, scrie Ziaristii.com.

Gerhard Schröder (78 de ani), fost cancelar social-democrat timp de 7 ani (1998-2005) și președinte al Partidului Social-Democrat din Germania timp de 5 ani (1999-2004), a declarat că doreşte să menţină legătura cu preşedintele rus Vladimir Putin, în pofida războiului pe care Rusia continuă să-l ducă în Ucraina, transmite agenția DPA.

„Nu voi renunţa la oportunităţile mele de a discuta cu preşedintele Putin”, a declarat Schröder pentru ziarul „Frankfurter Allgemeine Zeitung”, într-un interviu publicat duminică.

Fostul cancelar german a fost foarte criticat pentru că a menţinut contactul cu dictatorul rus după izbucnirea războiului şi pentru că nu a condamnat Rusia putinistă pentru agresiunea din Ucraina.

Gerhard Schröder a demisionat recent din funcţia ocupată în Consiliul de Supraveghere al companiei ruse Rosneft şi a refuzat o nouă numire în Consiliul Gazprom.

Prieten de multă vreme cu Vladimir Putin, Schröder s-a implicat în afaceri cu giganţii ruși ai energiei, Gazprom şi Rosneft, care i-au oferit contracte generoase, pentru funcții de conducere, la scurt timp după ce a părăsit funcția de cancelar al Germaniei, în 2005.

„De ce să ne concentrăm pe livrarea de arme?”

Comentând dezbaterea din Germania cu privire la livrările de arme către Ucraina, Gerhard Schröder a spus: „De ce să ne concentrăm pe livrarea de arme?”. A adăugat că nu crede într-o soluţie militară. „Războiul poate fi încheiat doar prin negocieri diplomatice. Soarta soldaţilor şi a populaţiei civile ucrainene poate fi uşurată doar printr-o soluţie diplomatică”.

După declanşarea războiului pe 24 februarie, Gerhard Schröder s-a întâlnit la Moscova, în luna martie, cu Vladimir Putin. „Din cât am înţeles din conversaţia avută, există un interes din partea lui pentru o soluţie negociată”, a declarat Schröder pentru ziarul german. „Cum ar putea arăta o astfel de soluţie poate fi clarificat doar într-o negociere”, a adăugat el.

Schröder a precizat că, în opinia sa, Ucraina este de vină pentru faptul că negocierile au eşuat până acum, conform Agerpres.

Schröder n-a amintit condițiile inacceptabile pe care le-a pus Putin pentru încheierea războiului: cedarea de teritorii ucrainene către Rusia, „dennazificarea” Ucrainei (o aberație), renunțarea de către Kiev la ambiția de a intra în NATO.

Schröder a comentat și faptul că unii membri ai partidului din care face parte, SPD, s-au distanţat de el, inclusiv liderul formaţiunii politice, Lars Klingbeil, care a spus că prietenia lor s-a încheiat. „Este dezamăgitor”, a spus Schröder.

Agenția DPA amintește că au existat mai multe încercări de a-l da afară din SPD pe Gerhard Schröder, care provoacă mari daune de imagine partidului aflat acum la guvernare în Germania.