Un oficial occidental a confirmat că Rusia a reorganizat comandamentul operaţiunilor sale din Ucraina, generalul aflat acum la conducere având o experienţă vastă în Siria, scrie Epochtimes-romania.com.

Forţele ruse care au invadat Ucraina la 24 februarie au fost organizate şi comandate separat de districtul din care proveneau.

“A existat o coordonare foarte slabă între aceste comandamente diferite”, a precizat oficialul, din cauză că forţele ruseşti nu au fost niciodată pregătite să lucreze în acest mod.

Comandantul Districtului Militar Sudic al Rusiei este noul responsabil de operaţiuni, în încercarea de a asigura o mai bună coordonare. S-a raportat că acesta este generalul Alexander Dvornikov.

“Comandantul respectiv are o experienţă bogată în operaţiunile ruse din Siria. Aşa că ne aşteptăm la o îmbunătăţire a comenzii şi controlului general”, a adăugat oficialul.

În ceea ce priveşte momentul ales pentru numirea noului general, oficialul a considerat că imperativele politice ar putea trece înaintea priorităţilor militare în Rusia, în contextul în care Kremlinul doreşte să obţină un fel de succes înainte de 9 mai, când ţara marchează victoria în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totodată, mai mulţi oficiali occidentali au declarat că au asistat la trimiterea fragmentată a mai multor forţe spre Donbas, în loc să facă o pauză pentru a permite forţelor să se regrupeze în mod corespunzător.

“Există o tensiune între logica militară – de a pregăti forţele în mod corespunzător pentru o operaţiune rusă revigorată în Donbas, folosind tactici mai adecvate şi învăţând unele lecţii din operaţiunile dezastruoase de până acum – şi un imperativ politic de a continua operaţiunea şi de a acţiona rapid”, a mai afirmat oficialul.

Se crede că Rusia va avea ceva mai puţin de 100 de grupuri tactice de batalioane disponibile pentru operaţiuni, odată ce vor fi reconstituite în urma mişcărilor actuale. Aceasta ar fi o forţă rusă “substanţială”, dar oficialul a declarat că tacticile folosite până acum de Moscova au însemnat că, în ciuda unor avantaje numerice, trupele ruse au fost oprite de un număr mai mic de unităţi ucrainene, care au acţionat într-un mod mult mai inteligent şi prin surprindere.

“Dacă Rusia nu reuşeşte să îşi schimbe tacticile şi să fie mult mai eficientă în utilizarea tuturor instrumentelor în avantajul său, dacă nu reuşeşte să facă acest lucru, atunci este foarte greu de văzut cum va reuşi să atingă chiar şi aceste obiective limitate pe care şi le-a stabilit, şi cu siguranţă nu în ritmul în care cred că ar spera să o facă”, a mai transmis oficialul occidental.

Expertul militar austriac Tom Cooper sugerează că odată cu sosirea lui Dvornikov, acţiunile ruşilor se pot schimba calitativ:

“Ca general al armatei, Dvornikov are un grad mai înalt decât toţi comandanţii armatelor implicate. Aceasta înseamnă că nimeni nu va discuta ordinele sale, nu va exista o competiţie obişnuită între generali, nici fiecare pentru el însuşi – aşa cum era înainte”.

Până în 2016, Dvornikov a comandat trupele ruseşti în Siria timp de aproape un an. Prin urmare, jurnaliştii şi experţii l-au numit uneori “măcelarul sirian” pentru tactica lui de război, care a implicat un număr mare de victime civile. Iar jurnalistul şi publicistul Arkadi Babcenko, care a luptat în Cecenia, a spus că Dvornikov s-a remarcat prin faptul că nu şi-a cruţat soldaţii să îndeplinească sarcini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.