Putin își decapitează serviciile secrete, susține Andrei Soldatov, un jurnalist rus de investigații, specializat în chestiuni de securitate. Soldatov are peste 13.000 de urmăritori pe Twitter. El este frecvent citat în presa internațională, iar Edward Snowden l-a definit drept cel mai important critic al aparatului rusesc de supraveghere, scrie Defapt.ro.

Personajele plasate în arest de Putin ar fi trebuit să destabilizeze Ucraina. După peste două săptămâni de la invadarea țării, este evident că ei au eșuat.

Potrivit lui Soldatov, Serghei Beseda, care conduce Serviciul 5 din cadrul FSB (serviciul rus de securitate internă), precum și adjunctul său, ar fi fost plasați sub arest la domiciliu. Soldatov nu spune care ar fi fost motivul și citează doar „surse din interiorul” FSB.

În februarie 2022, The Guardian scria despre el și despre structura pe care o conduce: „Responsabilitatea pentru Ucraina în cadrul FSB revine celui de-al cincilea serviciu al său, responsabil pentru operațiunile de informații din fostele state sovietice. Liderul său este Serghei Beseda, care este pe lista persoanelor sancționate de SUA, UE și Marea Britanie încă din 2014.

Beseda a fost căutat de Ucraina pentru a fi interogat, după revoluția anti-rusă de pe Maidan, în februarie 2014. Ucraina considera că acesta face parte dintr-o tentativă eșuată de a suprima violent protestele populare. Moscova a spus că Beseda a fost prezent pentru a ajuta la asigurarea protecției ambasadei Rusiei într-o perioadă de incertitudine”.

Site-ul Intelnews.org scrie că direcția pe care o conduce, definită drept „a treia agenție de spionaj” – celelalte două fiiind FSB și SVR, spionajul extern – se ocupă de lista „ucide/ capturează” din rândul actualei conduceri politice a Ucrainei.

„Presupusa listă conține numele unor politicieni ucraineni de rang înalt, critici din Ucraina ai guvernelor rus și belarus, jurnalişti și alţi activiști. Acești indivizi urmează să fie capturați sau uciși în cazul unei invazii a Ucrainei de către forțele ruse, potrivit Washingtonului. Vorbind în numele Kremlinului, purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Peskov a insistat că nu există o asemenea listă.

Însă principalul scop al direcției conduse de Beseda era să organizeze operațiuni psihologice și campanii politice/ electorale împotriva adversarilor Rusiei din fostele state sovietice. El era suspectat că urma să organizeze mini-puciuri în orașele din Ucraina, după începerea ofensivei rusești, pentru ca favoriții Moscovei să preia puterea.