Un nou scandal diplomatic a izbucnit între Ungaria și Ucraina după ce Guvernul de la Budapesta a modificat manualele de geografie pentru clasa a VIII-a, eliminând din capitolul destinat țării vecine informația privind anexarea Crimeei de Rusia, în 2014. Diplomați de la Ambasada Ucrainei au mers la Ministerul de Externe al Ungariei și au cerut corectarea urgentă a datelor false, scrie Ziaristii.com.
Conform site-ului Hvg.hu, noul text din capitolul rezervat Ucrainei în manual descrie invazia Rusiei în Ucraina drept un război civil. Mai mult, vechiul text, care scria despre anexarea Crimeei în 2014, a fost eliminat. Întregul capitol redă versiunea Moscovei în privința conflictului.
Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Ucraina, a cerut corectarea imediată a falsurilor publicate de puterea de la Budapesta în manuale.
Lecția din manual menționează: „În populata Ucraina, distribuția naționalităților este foarte inegală. Majoritatea sunt de naționalitate ucraineană, dar în partea de est a țării există o proporție semnificativă de ruși, iar în peninsula Crimeea aceștia formează majoritatea. Cele două limbi slave orientale (rusă, ucraineană) sunt similare. În părțile țării locuite de ruși, o cincime din populație vorbește o limbă mixtă ruso-ucraineană. În ciuda acestui fapt, cele două grupuri etnice sunt deseori în dezacord unul cu celălalt. Acest antagonism a declanșat, de asemenea, un conflict armat pentru peninsula Crimeea”.
În realitate, n-a existat niciun „conflict armat” între locuitorii din Crimeea. În 2014, Rusia a invadat peninsula cu trupe care nu purtau însemnele naționale – celebrii „omuleți verzi”. Apoi, cu armata rusă pe străzi, a fost organizat un așa-zis referendum care a stabilit că locuitorii vor să adere la Federația Rusă. Nimeni în lume n-a recunoscut această mascaradă.
Conform oficialului ucrainean Oleg Nikolenko, diplomații ucraineni au negociat la Ministerul Afacerilor Externe maghiar textul din manual, pe parcusul discuțiilor convenindu-se că partea despre Ucraina e inacceptabilă și prezintă faptele distorsionat.
Site-ul maghiar Hvg.hu notează: „Nu este pentru prima dată când autorii au inclus narațiunea rusă într-un manual despre situația din Ucraina. În 2017 s-a menționat, în conformitate cu faptele, că Rusia a anexat Crimeea și s-a scris și despre nașterea celor două regiuni separatiste. După 2018, războiul din estul Ucrainei, care se desfășoară aproape continuu din 2014 încoace, precum și cele două regiuni separatiste, au fost omise din carte”.
Mai mult decât atât, în manualul maghiar de geografie a fost publicată o caricatură care sugerează că, de fapt, în Ucraina este un conflict între Rusia, SUA și UE, și nu ar fi o invazie a Rusiei împotriva căreia luptă poporul ucrainean. Și această mistificare a realității este tot un narativ al propagandei oficiale rusești, care repetă zi de zi la posturile TV din Moscova că de fapt în Ucraina armata rusă luptă contra NATO.