Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a fost întrebat de un jurnalist ucrainean, miercuri, la Ankara, ce a mai reuşit Rusia să vândă din „tot ce a furat în Ucraina, în afară de cereale”, scrie Epochtimes-romania.com.

Lavrov s-a aflat miercuri în Turcia pentru a discuta despre crearea unor coridoare sigure pentru exporturile de cereale ucrainene. Jurnalistul ucrainean Muslim Umerov a profitat de vizita acestuia pentru a-i pune acestuia o întrebare despre exporturile de cereale din Ucraina, pe fondul temerilor legate de foametea mondială, dacă problema nu va fi rezolvată.

Conferinţa de presă a lui Lavrov şi a omologului său turc, Mevlut Cavusoglu, se apropia de sfârşit fără ca Muslim Umerov să fi reuşit să pună întrebarea, în ciuda încercărilor repetate. Aşa că jurnalistul s-a ridicat în picioare şi i s-a adresat direct lui Lavrov.

„Sunt de la televiziunea publică ucraineană, vreau neapărat să pun o întrebare!”, a spus el.

Lavrov a părut jenat de întrebarea care i-a fost formulată, scrie Guardian, şi a răspuns în lozinci, reluând laitmotivele propagandei prin care Kremlinul încearcă să justifice (măcar acasă) invazia din Ucraina.

„În afară de cereale, ce alte bunuri aţi furat din Ucraina şi cui le-aţi vândut?”, a întrebat jurnalistul.

Lavrov, zâmbind, a răspuns: „Voi, ucrainenii, sunteţi mereu îngrijoraţi de ceea ce puteţi fura şi credeţi că toată lumea gândeşte aşa.”

„Obiectivele noastre acolo sunt clare, vrem să salvăm oamenii de sub presiunea regimului neonazist. Noi nu obstrucţionăm grâul. Pentru ca acesta să părăsească porturile, domnul Zelenski trebuie să dea ordinul, asta e tot”, a adăugat el.

Contactat ulterior de Agenţia France-Presse, Umerov, care lucrează la Istanbul pentru televiziunea publică ucraineană, a explicat că a ridicat mâna pe toată durata sesiunii de întrebări şi răspunsuri, dar şi-a dat seama că organizatorii „nu mă vor lăsa să vorbesc”, aşa că a decis să intervină cu voce tare.

„Mi-am asumat riscul de a perturba conferinţa de presă pentru că toată Ucraina aşteaptă răspunsul la această întrebare”, a spus el.

Pe fondul agravării crizei alimentare la nivel mondial, secretarul de stat american Antony Blinken a declarat, săptămâna aceasta, că există „rapoarte credibile” potrivit cărora Rusia „fură” cereale ucrainene destinate exportului pentru a le vinde pentru profit. Blinken a declarat că presupusul furt face parte din acţiunile mai ample ale Rusiei în timpul războiului din Ucraina, care au afectat capacitatea Ucrainei de a-şi exporta recolta de grâu.

Vineri, săptămâna trecută, Vasil Bodnar, ambasadorul Ucrainei la Ankara, a acuzat Rusia că fură şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia, după ce falsifică documentele de provenienţă.

De la începutul conflictului din Ucraina, Lavrov, ţinta sancţiunilor occidentale, a făcut vizite în străinătate, în special în China, India, Algeria, Arabia Saudită şi de două ori în Turcia. El a fost nevoit să anuleze o călătorie în Serbia după ce ţările vecine şi-au închis spaţiul aerian pentru avionul său.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.