Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, marţi, pentru ABC News, că este dispus să discute cu Rusia în legătură cu solicitarea acesteia de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste din Donbas. În plus, liderul de la Kiev a criticat NATO, afirmând că “alianţa” nu este pregătită să primească Ucraina în sânul său din cauză că îi este teamă de o confruntare cu Moscova, scrie Epochtimes-romania.com.

“În legătură cu NATO, m-am liniştit cu mult timp în urmă, după ce am înţeles că NATO nu este pregătită să accepte Ucraina pentru că alianţei îi este frică de chestiuni controversate şi de o confruntare cu Rusia. Şi nu vreau să fim ţara care cere asta în genunchi, nu vreau să fiu acel preşedinte”, a precizat Zelenski.

De asemenea, Zelenski a afirmat că este dispus să discute cu Moscova despre solicitările acesteia, adăugând că “este nevoie ca preşedintele [rus Vladimir – n.r.] Putin să înceapă să discute, să înceapă dialogul, în loc să trăiască într-o bulă de informaţii fără oxigen”.

Mai exact, preşedintele ucrainean a făcut referire la un posibil compromis privind independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, subliniind că această problemă este “mai complicată decât simpla recunoaştere”.

“Vorbim de garanţii de securitate. Detaliile privind teritoriile ocupate şi republicile nerecunoscute de nimeni în afară de Rusia, aceste pseudo-republici, le putem discuta şi găsi compromisul. Ce este important pentru mine este cum vor trăi oamenii din aceste teritorii, mai ales cei care vor să fie parte a Ucrainei. Deci, lucrurile sunt mai complicate decât doar recunoaşterea lor. Acesta a fost un ultimatum (n.red. solicitările Moscovei) şi noi un vrem ultimatumuri”, a susţinut Zelenski.

Totodată, Zelenski a mai transmis că a cerut din nou Statelor Unite să ofere Ucrainei sprijini aerian.

Anterior, liderul de la Kiev a criticat dur NATO pentru decizia de a nu închide spaţiul aerian deasupra Ucrainei.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a emis o ameninţare severă la adresa oricărei puteri externe care se gândeşte să intervină prin trimiterea de forţe militare directe. Putin a precizat clar că o zonă de excludere aeriană ar avea ca rezultat faptul că Moscova va declara imediat război împotriva oricărei ţări care ar interveni în acest fel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.