Locotenent-colonelul Azatbek Omurbekov, comandantul Brigăzii Motorizate 64 de pușcași a armatei ruse care a organizat masacrul și violurile în masă din localitatea ucraineană Bucha, este un individ care se prezintă „dreptcredincios cu frică de Dumnezeu” și care recent a fost binecuvântat de Biserica Ortodoxă Rusă. Ofițerul „s-a distins” și în urmă cu 8 ani, în Donbass, când Rusia a invadat prima dată Ucraina, la momentul respectiv primind o decorație din partea ministrului adjunct al Apărării, scrie Ziaristii.com.

Cu doar câteva săptămâni înaintea invaziei rusești în Ucraina și a masacrului de la Bucea, unde sute de oameni au fost împușcați de ruși pe străzi, iar femeile au fost violate în grup, omul care a fost la comanda acestor atrocități era îmbrățișat și binecuvântat de Biserica Ortodoxă Rusă.

Acum, locotenent-colonelul Omurbekov este supranumit “Măcelarul din Bucha”, acuzat de crime de război și e vizat într-un eventual proces de tip “Nurnberg”, în care să fie judecați marii criminali ruși.

Veteran al războaielor de agresiune duse de Putin, „Măcelarul din Bucha” ar avea, potrivit informațiilor obținute până acum despre el, aproximativ 40 de ani. Omurbekov a primit o medalie pentru „servicii excepționale“ în 2014 de la Dmitri Bulgakov, adjunctul ministrului rus al Apărării, după invadarea Crimeei și a regiunii Donbass.

InformNapalm, o organizație ucraineană de voluntariat care monitorizează activitățile armatei ruse și ale serviciilor speciale, a reușit să obțină atât informații, cât și fotografii cu Omurbekov. În unele din acestea, ofițerul este înfățișat alături de preotul ortodox care l-a binecuvântat în luna noiembrie a anului trecut, înainte de a fi trimis în Ucraina.

Vorbind după slujba condusă de episcopul de Habarovsk, comandantul Omurbekov – a cărui unitate provine dintr-un oraș de lângă Habarovsk, în Orientul Îndepărtat al Rusiei – a declarat: „Istoria arată că luptăm în cea mai mare parte a bătăliilor noastre cu sufletele noastre. Armele nu sunt cel mai important lucru“.

Apoi a mers în Ucraina, unde a făcut prăpădul care a îngrozit întreaga lume. Intervievat de corespondentul ABC News, un localnic pe nume Mikola a relatat cum soldații ruși „au ucis toți bărbații sub 50 de ani”, lui personal „dându-i 20 de minute pentru a-și îngropa prietenii”. Reporterul a descris cele văzute și aflate: „Rușii au cerut documentele fiecărei persoane când au ajuns acolo. Dacă exista orice lucru din actele tale care să îi facă să creadă că ești o amenințare, erai mort. I-au pus pe bărbați să se dezbrace, căutând tatuaje. Poate tatuaje militare. (…) Întregul oraș este o scenă a crimei”.

Exact cum s-a întâmplat și până acum, Kremlinul a negat, în mod previzibil, toate acuzațiile și a afirmat că imaginile cu civilii morți sunt „un fals grosolan“ pus în scenă chiar de ucraineni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.