Se pare că sute de mii de „hackeri voluntari” ajută Ucraina să lupte împotriva Rusiei în războiul cibernetic, scrie Epochtimes-romania.com.

Victor Zhora, adjunct al şefului Serviciului de protecţie a informaţiilor din Ucraina, a declarat săptămâna trecută, pentru Bloomberg, că Ucraina ridică o „rezistenţă cibernetică” împotriva invaziei forţelor ruse, în scopul desfăşurării de atacuri împotriva infrastructurii ruse.

Zhora a spus: „Prietenii noştri, ucrainenii de pe tot globul, [sunt] uniţi pentru a ne apăra ţara în spaţiul cibernetic. [Ucraina lucrează pentru a face] tot posibilul pentru a ne proteja pământul în spaţiul cibernetic, reţelele noastre şi pentru a-l face pe agresor să simtă că acţiunile sale sunt greşite”.

El a mai spus că voluntarii ajută Ucraina să obţină informaţii pentru a lupta împotriva sistemelor militare ruseşti.

Ei încearcă, de asemenea, să transmită mesajul cetăţenilor ruşi, care sunt ţintele unei campanii de propagandă bazată pe informaţii false. Voluntarii vor să facă ceva pentru a „se adresa ruşilor direct prin apeluri telefonice, prin e-mailuri, prin mesaje” şi „prin transmiterea de mesaje pentru a arăta imaginile reale ale războiului”.

Bloomberg a remarcat că un canal Telegram numit „IT Army”, care sprijină Ucraina, a atras peste 283.000 de oameni.

Pe lângă ţintele militare, Telegram a fost folosit „pentru a coordona atacurile împotriva băncilor şi companiilor de telecomunicaţii ruseşti”, a informat Bloomberg.

„După părerea mea, am arătat că Ucraina are suficientă capacitate de a rezista agresiunii cibernetice”, a spus Zhora.

Între timp, Moscova susţine că nu comite niciun act de război cibernetic împotriva Ucrainei.

Grupuri de hackeri precum Anonymous şi Partizanii Cyber din Bielorusia au ajutat, de asemenea, la atacuri împotriva ţintelor din Rusia.

Zhora a concluzionat: „Nu salutăm nicio activitate ilegală în spaţiul cibernetic, credem că fiecare parte ar trebui să fie responsabilă de acţiunile sale. Ordinea mondială s-a schimbat pe 24 februarie. Avem legea marţială aici, în Ucraina. Şi nu cred că a face apel la principii morale funcţionează, deoarece duşmanul nostru nu are niciun principiu”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.