Veteranii militari ruși critică public atacul Rusiei asupra Ucrainei și mobilizarea de către Kremlin a rezerviștilor. Susțin public că oamenii sunt păcăliți de propagandă și sunt convinși că războiul nu poate fi câștigat. Foștii militari intervievați de „Moscow Times“ au invocat diferite motive pentru care se opun războiului: în timp ce unii îl numesc un atac „nedrept“ asupra unui vecin mai mic, alții s-au îngrijorat că ar provoca probleme mari Rusiei, scrie Ziare.com.

După ce s-a retras din Forțele Aeriene Ruse cu gradul de locotenent-colonel, Vitali Votanovski s-a implicat în activismul politic în orașul Krasnodar, din sudul Rusiei. Acum, el este un oponent puternic față de invazia din Ucraina, context în care a fost reținut de mai multe ori pentru că a fotografiat morminte ale soldaților morți. „Putin a distrus resursele militare ale țării cu propriile mâini. Acum, acest idiot a intrat în război cu întreaga lume. El a creat circumstanțe în care nu putem câștiga“, a declarat Votanovski pentru „The Moscow Times“.

„Luând în considerare ce se întâmplă în Ucraina în acest moment și modul în care încearcă să ocupe teritoriile… folosind banii noștri, ai poporului rus… este clar că vom plăti pentru ideile lor nebunești“, a declarat Igor Knyazkov, un veteran al războiului Rusiei în Cecenia și fost polițist.

„Nici Putin și nici ministrul Apărării, Serghei Șoigu, nu au servit o singură zi în armată, așa că au o mică idee despre starea și capacitățile forțelor noastre armate și ale forțelor armate ale Ucrainei”, a spus Serghei Guliaev, care a fost ofițer de informații în Afganistan. „Războiul modern este, în primul rând, războiul tehnologiei, al cunoștințelor și al abilităților. Nu este posibil să predați unui recrutat abilități de înaltă tehnologie într-un an”, a spus Vitali Votanovski.

Odată ce au fost recrutați în armata lui Vladimir Putin, tinerii din Rusia se lovesc de situații bizare. Deși credeau că se duc într-o armată organizată, cei recent mobilizați au aflat că trebuie să își cumpere singuri echipamente. În orașele din Rusia sunt postate afișe în care recruții sunt încurajați să își ia credite pentru uniformă sau trusa medicală. Pe afiș scrie că acest tip de credit, pentru militari, se poate obține într-o oră.

Cel puțin șase ruși mobilizați au murit din diverse cauze, după ce au fost recrutați, a atras atenția activistul pentru drepturile omului Pavel Cikov, conform publicației de presă independentă Media Zona.

În garnizoana Ielan a centrului de antrenament al Ministerului Apărării din satul Poroshino, regiunea Sverdlovsk, trei bărbați au murit după ce au fost recrutați în cadrul mobilizării „parțiale”.

Aceste decese au fost confirmate și de un deputat în Duma de Stat din partea regiunii Sverslovsk.

„Da, confirm, sunt deja trei morți! Un mobilizat a murit în urma unui infarct, altul s-a sinucis. Cel de-al treilea a fost declarat inapt și trimis acasă, unde a murit imediat de ciroză hepatică”, a declarat parlamentarul Maxim Ivanov.