Călugării și preoții ruși pot fi trimiși pe front în Ucraina dacă au legitimație militară, scrie Ziare.com, care citează agenția rusă RBC.

”Toți cetățenii Federației Ruse care se află în rezerva forțelor armate sunt supuși mobilizării. Chiar dacă nu a servit niciodată în armată, dar are în mână legitimația militară, un preot poate fi chemat la mobilizare parțială. El este cetățean al Rusiei, ca toți ceilalți”, le-a răspuns jurnaliștilor operatorului de la linia telefonică deschisă de autorități pentru a răspunde celor care vor să afle mai multe informații despre mobilizare.

Anterior însă, șeful adjunct al Departamentului Sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și mass-media, Vahtang Kipșidze, anunțase că preoții pot participa la operațiunea militară din Ucraina doar în calitate de duhovnici.

”Preoții servesc în armată drept capelani militari. Aceasta este singura oportunitate pentru ei de a participa la o operațiune militară”, spunea Kipșidze.

Recent, Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, i-a încurajat pe ruși să meargă la război, susținând că, dacă vor muri pe front, se vor mântui.