Fostul secretar american al Apărării James Mattis a criticat războiul neprovocat al preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina ca fiind “stupid din punct de vedere operaţional” – şi a calificat performanţa militară a Moscovei drept “patetică”, scrie Epochtimes-romania.com.

“Avem o vorbă în America – spunem că naţiunile cu aliaţi prosperă, naţiunile fără aliaţi se ofilesc, iar noi privim cum Rusia se ofileşte în faţa ochilor noştri chiar acum”, a precizat Mattis, citat de Business Insider, la Forumul Seul 2022 din Coreea de Sud.

Mattis, fost general de patru stele din Marina Militară care a condus Pentagonul în primii doi ani ai Administraţiei Trump, a condamnat “efortul imoral, incompetent din punct de vedere tactic, stupid din punct de vedere operaţional şi prostesc din punct de vedere strategic” al invaziei ruse în Ucraina.

Întrebat în timpul forumului ce lecţii militare ar putea fi învăţate din războiul de peste patru luni dintre Rusia şi Ucraina, Mattis a răspuns:

“Una dintre ele este să nu ai generali incompetenţi la conducerea operaţiunilor tale”.

Mai mult de 12 generali ruşi au fost ucişi până în prezent în luptele din Ucraina, potrivit unor oficiali ucraineni şi din alte ţări.

Putin a lansat invazia în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, iar trupele ruse au înconjurat şi bombardat oraşe şi localităţi din întreaga ţară.

Forţele ruse şi-au mutat atenţia asupra estului Ucrainei după ce armata nu a reuşit să captureze rapid capitala Ucrainei, Kiev, şi alte oraşe importante la începutul invaziei.

Mii de soldaţi au fost ucişi de ambele părţi de la începutul războiului.

Luna trecută, un fost general american a comparat războiul Rusiei din Ucraina cu un “meci de box la categoria grea” şi a prezis că o “lovitură de knock-out” este la orizont.

“În două luni de lupte, nu a existat încă o lovitură de knock-out. Va veni, pe măsură ce forţele ruse se vor diminua tot mai mult”, a declarat într-o postare pe Twitter general-locotenent în retragere Mark Hertling, fost comandant al Armatei SUA în Europa.