Presa de la Moscova începe deja să discute „soarta Ucrainei” după „operațiunea specială” – așa cum este numită în Rusia invazia țării vecine –, iar scenariile vehiculate, fără îndoială la sugestia și cu aprobarea Kremlinului, sunt cât se poate de îngrijorătoare, scrie Ziaristii.com. 

Publicația Komsomolskaia Pravda proclamă că Ucraina va înceta să mai existe, variantele posibile în continuare fiind fie împărțirea țării în mai multe stătulețe aservite Moscovei, fie de-a dreptul încorporarea în Rusia. În toate scenariile este menționată și anexarea Transnistriei, recunoscută internațional ca parte a teritoriului Republicii Moldova.

Sub semnătura lui Serghei Ponomarev, prezentat drept „jurnalist și specialist în științe politice”, este publicat un articol de-a dreptul terifiant, unde printre formulările oficiale ale propagandei regimului Putin se întrezăresc planurile viitoare ale Moscovei.

Sunt prezentate 3 scenarii:

Prima variantă pare mai degrabă de formă: Ucraina învinsă semnează un tratat prin care acceptă să cedeze Rusiei peninsula Crimeea și Donbassul, se demilitarizează și „denazifică”, trece în Constituție prevederea că rămâne neutră și că nu se va înarma nuclear. Toate sunt pretenții și pretexte ale Kremlinului pentru invazia declanșată pe 24 februarie. În mod evident, Ucraina nu e „nazistă”, iar la armele nucleare a renunțat de bună-voie în 1994, printr-un tratat în care Rusia a preluat arsenalul său nuclear angajându-se ferm că îi va respecta granițele și independența.

Însuși autorul articolului din ziarul aservit regimului Putin menționează că această primă variantă este foarte improbabilă.

A doua variantă prevede „spargerea” Ucrainei în mai multe stătulețe. Rusia ar urma să anexeze, și în acest caz, Crimeea și Donbass. În zona de sud s-ar forma o „republică” numită „Novorossia” (Noua Rusie), care va include și Transnistria – teritoriu aparținând Republicii Moldova. În centru, redusă o treime din dimensiunile actuale, ar urma să rămână Ucraina sau Mica Rusie. În partea apuseană ar apărea Ucraina de Vest.

În acest scenariu este inclusă și o momeală diabolică aruncată României și Ungariei. Țara noastră ar urma să primească înapoi ținutul istoric al Herței și Bucovinei de Nord, anexate de URSS în 1940, iar ungurii ar urma să primească Zacarpatia (Ucraina subcarpatică).

A treia variantă ar fi „cea mai radicală”, Ucraina urmând a fi ștearsă complet de pe harta lumii. Aproape toată țara ar urma să fie anexată de Rusia – bineînțeles, la cererea poporului. De asemenea, Transnistria ar fi și ea încorporată în Rusia. Și în această variantă figurează mărul otrăvit, dar mult mai mare: Bucovina de Nord și Herța ar urma să fie anexate de România, Ucraina subcarpatică de către Ungaria, iar cele 6 oblasturi (regiuni) vestice care au făcut parte din Polonia până în 1939 ar urma să fie realipite acestei țări.

Aceste planuri făcute la Moscova arată mai multe lucruri:

1. Rusia urmărește desființarea Ucrainei ca stat, prima variantă părând mai degrabă una formală, în timp ce a doua ar fi cea apropiată de scopurile lui Putin.

2. Oferta făcută României, Ungariei și Poloniei, trei țări NATO, vizează spargerea unității dovedite până acum de Europa în fața agresiunii și divizarea opiniei publice din aceste țări. Putin repetă astfel strategia lui Hitler în 1938, la împărțirea Cehoslovaciei. Cancelarul german a încurajat atunci și alte țări să anexeze teritorii din prada sa. Polonia a făcut greșeala să se lăcomească la zona industrială Teschen, în timp ce Ungaria s-a repezit să anexeze teritorii cu 1.000.000 de locuitori. În acest fel, nu s-a mai putut spune că doar Germania a fost agresorul care revendicase teritoriul sudet, ci și alți vecini.
Numai că, ulterior, Germania a invadat și ocupat și Polonia (în 1939), dar și Ungaria (în 1944).

3. Este foarte clar că următoarea țintă a lui Putin, după ce va termina cu Ucraina, este Republica Moldova. Publicația moscovită nici măcar nu-și pune problema dacă Moldova va fi sau nu de acord cu pierderea Transnistriei. Acest teritoriu, recunoscut de toate statele lumii ca aparținând Moldovei, este pur și simplu declarat ca fiind al Rusiei! Mai mult decât atât, știut fiind faptul că Putin urmărește refacerea URSS, este foarte greu de crezut că Rusia se va mulțumi doar cu Transnistria. Foarte probabil, asupra Moldovei se va pune o presiune uriașă, iar dacă țara nu va accepta de bună-voie să reintre în sfera de influență a Kremlinului va urma invadarea ei.

Care dintre apropiații lui Putin credeți că-l va trăda în curând?

View Results

Loading ... Loading ...

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.