Vladimir Putin și cercul său de fideli se pregătesc să fugă din Rusia în cazul în care armata rusă ar fi învinsă în Ucraina, iar situația din țară se deteriorează, potrivit unui canal Telegram care este al unui fost ofițer din Serviciul de Informații Externe al Rusiei, cu surse la Kremlin, scrie Ziare.com.

Ofensiva armatei ruse stagnează în Donbas, Ucraina ar putea să recucerească Hersonul, economia rusă se prăbușește. Dictatorul rus este „conștient de posibilitatea unei schimbări bruște a situației din țară“, scrie canalul de Telegram General SVR, citat de Daily Mail.

Se crede că Putin și familia sa și-ar putea găsi adăpost în Siria, la prietenului său Bashar al-Assad, pe care l-a salvat în urma intervenției în războiul civil din Siria din 2015.

Orice zbor din Rusia către Siria, însă, ar trebui să treacă prin spațiul aerian al Turciei, membră NATO.

Dacă președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, ar refuza ca avionul care îl transportă pe Putin și familia lui să intre în spațiul său aerian, ar distruge în mod efectiv cea mai rapidă și poate singura rută de evadare a tiranului rus, scrie publicația.

Erdogan și Putin au o relație complexă, fiind prieteni și inamici în diferite momente în ultimul deceniu, fiecare încercând să navigheze printr-un culoar geopolitic provocator.

Iranul este o altă putere regională – și inamic occidental – care ar fi interesat de soarta lui Putin.

„În principiu, este benefic pentru Iran și Turcia să-l țină în rezervă pe președintele rus în exil, folosindu-l, în funcție de situație, ca pârghie sau ca monedă de schimb“, comentează canalul Telegram General SVR.

Canalul Telegram General SVR, care pretinde că Vladimir Putin a suferit o criză la sfârșitul săptămânii trecute.

În vârstă de 69 de ani, Putin ar fi avut o stare de „greață severă” în noaptea de vineri spre sâmbătă, medicii fiind chemați de urgență la patul său. Aceștia au stat la reședința liderului rus timp de trei ore, potrivit canalului General SVR.

Putin și-a revenit acum, dar s-a luat decizia de a fi înlocuit de o dublură în timpul întâlnirilor din această săptămână sau să se folosească tehnologia „deep fake” pentru apariții televizate.

Generalul SVR, condus de un fost ofițer din cadrul Serviciului de Informații Externe al Rusiei, a publicat luni că „Putin în noaptea de vineri 22 iulie spre sâmbătă 23 iulie a avut nevoie de îngrijiri medicale urgente. În jurul orei 1 dimineața, personalul medical de serviciu de la reședința sa au fost chemați la președinte. Putin s-a plâns de greață severă. 20 de minute mai târziu, a fost chemată o echipă suplimentară de medici, împreună cu medicii curanți ai președintelui”, scrie General SVR.

Medicii i-ar fi acordat asistență lui Putin timp de trei ore, iar după ce starea președintelui s-a îmbunătățit, aceștia au părăsit cabinetul său.

În urma acestei sincope, la sugestia medicilor, s-a luat decizia ca în unele evenimente din această săptămână Putin „să fie înlocuit de o dublură”. Politologul Valeri Solovei, care susține de mult timp că liderul rus este bolnav, a declarat că americanii, în special CIA, au informații despre starea reală de sănătate a președintelui rus.

„Ei știu cu siguranță că are probleme serioase, inclusiv probleme psihice”, a declarat acesta, după ce directorul CIA, William Burns, a spus săptămâna trecută că Putin este „chiar prea sănătos”.

Canalul Telegram Generalul SVR a afirmat anterior că Putin este tratat în secret pentru cancer și că principalul consilier Nikolai Patrușev îi ține locul în mod regulat în timpul intervențiilor chirurgicale.