Zeci de prizonieri de război ucraineni, inclusiv apărători ai uzinei Azovstal, din Mariupol, au fost uciși vineri într-un atac cu rachete lansat asupra unei închisori aflate pe teritoriul din Donbass ocupat de ruși. Moscova a acuzat imediat Ucraina că ar fi atacat închisoarea, dar mai multe surse spun că bombardamentul a fost executat chiar de ruși, pentru a ascunde dovezile crimelor și ale toturilor la care au fost supuși prizonierii ucraineni. Schingiuirea și uciderea militarilor capturați reprezintă crime de război, scrie Ziaristii.com.

Ministerul rus al Apărării a anunțat că 40 de prizonieri de război ucraineni au fost uciși în bombardarea închisorii deținute de separatiști în Olenivka, orașul Donețk. Alți 75 au fost răniți, informează aceeași sursă.

BBC scrie că armata ucraineană a negat prompt acest bombardament, afirmând că tocmai rușii au executat atacul pentru a-și acoperi faptele petrecute în această clădire. Statul Major ucrainean afirmă: „Ocupanții ruși și-au urmărit obiectivele criminale, astfel, acuzând Ucraina de comiterea de «crime de război» și ascunzând torturarea prizonierilor și execuțiile comise acolo la ordinul administrației de ocupație și al comandamentului Forțelor Armate ale Federației Ruse. Inamicul rus își continuă metodele de propagandă prin care duce un război informațional pentru a acuza Forțele Armate ale Ucrainei de bombardarea infrastructurii civile și a populației, ascunzându-și propriile acțiuni insidioase“.

Specialiști consultați de BBC și care au urmărit imaginile dintr-un montaj prezentat la televiziunea de stat rusă afirmă că închisoarea nu a fost lovită de artilerie, ci de niște dispozitive incendiare.

Ministerul Apărării din Rusia pretinde că închisoarea cu prizonieri ucraineni ar fi fost lovită cu rachete HIMARS, acuzând Kievul de provocare „deliberată”.

Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, spune că acuzațiile rușilor sunt „o operațiune clasică, elaborată și cinică desfășurată sub steag fals”, pentru a-i discredita pe ucraineni. „Cerem o reacție din partea ONU și a organizațiilor internaționale”, spune Podoliak. Până la acest atac criminal, autoritățile ucrainene reclamaseră în repetate rânduri că prizonierii de război aduși la Olenivka, între care și mulți apărători de la Azovstal, erau torturați în această închisoare.

Știrea privind bombardarea închisorii cu prizonieri ucraineni vine la doar câteva ore după ce pe rețelele de socializare a devenit viral un filmuleț în care un mercenar rus taie testiculele unui prizonier ucrainean după ce acesta a fost torturat în mod bestial. Apoi, prizonierul ucrainean a fost legat de picioare, târât și, în final, împușcat în cap.

Imaginile au fost de-a dreptul șocante, stârnind chiar reacțiile unor generali occidentali, care s-au arătat indignați de o asemenea încălcare brutală a legilor războiului.

În scurt timp a fost identificat, pe baza imaginilor, și militarul rus responsabil de respectiva grozăvie. E vorba de Vitali Aroșanov, un mercenar din unitatea „Ahmat”, provenind din Cecenia – așa-numiții „kadâroviți”.