Home / POLITICĂ / UDMR anunță că va merge până la capăt pentru autonomia ținutului Secuiesc

UDMR anunță că va merge până la capăt pentru autonomia ținutului Secuiesc

Deputatul Kulcsar Terza Jozsef a declarat, marti, ca nu este intimidat de demersurile facute de liderii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate si Federatiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din Romania, care au transmis o sesizare presedintilor Camerei Deputatilor si Senatului in care sustin ca initiativa legislativa privind instituirea autonomiei „Tinutului Secuiesc” incalca flagrant Constitutia si conditiile tratatelor de aderare a Romaniei la NATO si UE, mentionand ca va continua sa caute parteneri care sa sustina acest proiect, scrie Aktual24.ro.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

„Este revoltator, din punctul nostru de vedere, ceea ce se intampla. Eu nu cred ca am ajuns pana acolo ca doi lideri sindicali s-au asezat la o masa (…) si si-au dat seama ca au ura fata de maghiari. Este clar, din punctul meu de vedere, ca institutiile din umbra ii coordoneaza si este revoltator ce spun ei in aceasta sesizare. Ei spun despre 18 articole din Constitutie care ar fi incalcate. (…) Mai grav e ca ei vorbesc de infractiune flagranta. Care este infractiunea? Ca am introdus acest proiect de lege in Parlamentul Romaniei? Eu, ca deputat, pot sa fac propuneri de legi, sa modific, sa fac propuneri de modificare a legilor, care este problema? Nu vad unde este infractiunea. (…) Iar cel mai grav lucru este ca dansii vorbesc de razboi si de arme. Deci, nu pot sa imi dau seama cum isi pot dansii inchipui si cum isi permit asa ceva. Noi totdeauna am spus ca luptam pasnic pentru drepturile noastre, ale comunitatii maghiare”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef, in cadrul unei conferinte de presa, citat de Agerpres.

Acesta sustine ca statutul de autonomie nu incalca nicio lege interna sau internationala, dimpotriva, urmeaza modele europene.

„Este o incitare la ura si mai este si o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constitutional si legal si nu o sa ne oprim. Nu ne sperie, si pe mine nu ma sperie, declaratia si pasii facuti de dansii. Ceea ce fac eu, si am facut pana acum si o sa fac in continuare este legal si constitutional, nu incalca nicio norma internationala, nicio lege sau Constitutia Romaniei. Deci, o sa mergem pe drumul pe care am inceput, acum doi ani am initiat proiectul de lege pentru autonomia Tinutului Secuiesc in Parlament, a fost dezbatut, nu s-a intamplat nimic in sensul rau, deci, s-a discutat cat s-a discutat, dar s-a discutat civilizat si normal. Eu asta astept si acum, sa discutam despre problemele noastre si eu stiu si sper sa am parteneri pe aceasta tema si o sa am, fiindca ceea ce facem este legal. Este ceva normal, european. In Europa functioneaza mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problema, dar actiunea dansilor acum, dupa 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (…) Le transmit si pe aceasta cale ca noi o sa mergem inainte si Tinutul Secuiesc a fost, va fi si va ramane”, a afirmat Kulcsar.

Luarea de pozitie a celor doi lideri de sindicat are in vedere initiativa legislativa depusa la Camera Deputatilor pe 18 decembrie de catre deputatii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy si Biro Zsolt-Istvan, prin care se solicita ca „Tinutul Secuiesc” sa devina regiune autonoma cu personalitate juridica.

Acestia enumera 18 articole ale Constitutiei pe care, in opinia lor, proiectul de lege le-ar incalca, printre care articolul 1, care defineste Romania ca „stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil”, sau articolul 3, care stabileste organizarea teritoriului romanesc „sub aspect administrativ in comune, orase si judete”.

Considerand ca este vorba despre o „infractiune flagranta” de incalcare a Constitutiei si de exercitare a functiei de autoritate publica cu „rea-credinta” de catre initiatorii acestui proiect, liderii sindicali solicita presedintilor celor doua camere ale Parlamentului sa ia masurile constitutionale de respingere a proiectului lor legislativ, care, sustin ei, „pregateste segregarea pe criterii etnice si declansarea unui conflict secesionist, eventual armat, in centrul tarii”.

Înteresant este și faptul că majoritatea etnicilor maghiari, cu excepția unor politicieni ai UDMR, nu-și doresc această autonomie.

Click AICIPeste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Deputat PSD: ”Sunt un actor care joc fantastic de bine într-o piesă de teatru”

Deputatul PSD Gheorghe Simon, fost ministru al Economiei in Regimul Dragnea, a declarat marti, la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: