Home / ACTUALITATE / Țiriac a luat ilegal 340.000 de dolari de la Guvern, mințind că are nevoie Simona Halep

Țiriac a luat ilegal 340.000 de dolari de la Guvern, mințind că are nevoie Simona Halep

O șmecherie marca Ion Țiriac. Miliardarul este acuzat, într-o plângere penală depusă la DNA, că ar fi complotat, alături de alți conducători ai sportului românesc și de înalți oficiali din Guvernul Dăncilă, pentru a cumpăra cu bani publici licența turneului privat de tenis feminin Bucharest Open 2019, scrie Ziaristii.com.

Sunteți mulțumiți de măsurile luate de Guvernul Orban de la preluarea frâielor și până în prezent?

View Results

Loading ... Loading ...

În documentul publicat de Sport-Zone.ro, acuzațiile sunt multiple:

 • au fost ceruți de la Fondul de rezervă al Guvernului, destinat situațiilor de criză, de peste 14 ori mai mulți bani decât costa în realitate licența;
 • cu banii publici a fost finanțată o afacere privată, încasările intrând în buzunarul unui cetățean maghiar;
 • nota de fundamentare semnată de doi miniștri de atunci – cel de Finanțe (Eugen Orlando Teodorovici) și cel al Sportului (Bogdan Matei) – cuprindea informații false;
 • nu exista niciun element de urgență pentru a justifica legal apelarea la Fondul de rezervă al Guvernului;
 • Guvernul României a negociat și încheiat acordul cu niște persoane a căror calitate oficială același Guvern al României nu o recunoaște.

În plângerea penală se menționează că, deși Ion Țiriac nu este recunoscut de statul român ca președinte legal al Federației Române de Tenis (FRT), totuși, premierul Viorica Dăncilă și ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, au acceptat actele semnate de omul de afaceri în calitate de șef al federației.

Un argument mincinos: punctele Simonei

Inițiatorii cererii de bani publici au motivat, printre altele, că turneul de tenis feminin ar fi necesar pentru ca Simona Halep să-și facă baremul și să se poată califica la Olimpiada de la Tokyo.

O minciună grosolană, dat fiind că tenismena nr. 1 a României nu avea nevoie de punctele din turneul de la București (puține, de altfel) pentru a merge la Olimpiadă. Simona a avut tot timpul suficiente puncte, iar dacă i-ar fi trebuit altele, le putea obține la zeci de turnee din lumea întreagă, pentru că o sportivă de calibrul ei nu duce lipsă de invitații.

De altfel, Simona Halep nici n-a participat la Bucharest Open 2019, turneul invocat de Ion Țiriac și ajuns acum obiect de plângere penală.

Nu au participat nici Mihaela Buzărnescu, nici Monica Niculescu, deși au fost invocate și ele în nota de fundamentare pentru scoaterea celor 340.000 de dolari din Fondul de rezervă al Guvernului.

Miniștrii Eugen Teodorovici și Bogdan Matei și-au asumat această minciună, semnând documentul în care scria că obiectivul organizării turneului de tenis Bucharest Open este „posibilitatea acumulării de puncte WTA necesare sportivelor componente ale lotului olimpic de senioare, respectiv Simona Halep, Mihaela Buzărnescu, Irina Begu, Raluca Olaru, Ana Bogdan, Monica Niculescu, Irina Bara, pentru participarea acestora la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020″.

Argument 100% mincinos! Toate tenismenele menționate în nota de fundamentare puteau participa la orice altă competiție pentru a face punctele necesare.

Conduceri alese prin schema „escrocul din Carpați”

Guvernul a acoperit 340.000 de dolari din suma totală de 430.000 plătită către cetățeanul maghiar care deține turneul, deși licența către WTA costă numai 23.250 de dolari.

Povestea este întortocheată și face parte dintr-un război de durată din interiorul tenisului românesc. Plângerea penală a fost semnată de Tudor Iacov, președinte la Progresul București și fratele omului de afaceri Constantin Iacov, dar în spatele său stă Marius Vecerdea, patron la clubul de tenis Pamira Sibiu, fin și antrenor de tenis al lui Klaus Iohannis, președintele țării.

Vecerdea a contestat în instanță, acum doi ani, legalitatea mandatului de președinte al FR Tenis pentru George Cosac. În instanță s-a demonstrat, definitiv și irevocabil, că la alegerile pentru șefia federației se aplicase schema “escrocul din Carpați”, brevetată acum două decenii la șah: fuseseră admise să voteze zeci de cluburi-fantomă, care nu figurau pe lista membrilor FR Tenis depusă la tribunal. Instanța a anulat alegerile și a dispus să fie organizate altele. Noul rând de alegeri a fost câștigat de miliardarul Ion Țiriac, dar Vecerdea le-a contestat și pe acestea din aceleași motive. Procesul este în derulare, Țiriac nefiind în acest moment validat ca președinte al federației.

Echipajul de 6+1 penal

Între timp, pe 11 noiembrie, la DNA a ajuns o plângere penală pe numele a mai mulți politicieni și oameni din sport, acuzați că s-au organizat într-un grup infracțional pentru a păgubi bugetul de stat. Lista celor vizați e lungă, conținând 6 români și un maghiar:

 • Viorica Dăncilă – fost prim-ministru;
 • Eugen Orlando Teodorovici – fost ministru de Finanțe;
 • Bogdan Matei – fost ministru al Sportului;
 • Mihai Covaliu – președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR);
 • George Cosac – fost „președinte” al FR Tenis;
 • Ion Țiriac – actual „președinte” al FR Tenis;
 • Marky Jeno – cetățean maghiar, proprietarul turneului Bucharest Open.

Click AICI! Peste 13.000 de persoane te așteaptă să te alături grupului de Facebook ”România EUROPEANĂ” pentru a dezbate cele mai interesante subiecte. 

Dacă vrei să dormi liniștit, trezește-te! Și nu uita că un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

O parte din cadrele medicale de la Spitalul din Suceava refuzau să poarte echipamente de protecție

Generalul-maior în rezervă Ionel Oprea, recent numit secretar de stat în Ministerul Sănătății, a declarat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: