Credeți că va mai continua procedura de transparentizare totală a achizițiilor publice din Sănătate inițiată de Vlad Voiculescu înainte de a fi demis?

View Results

Loading ... Loading ...

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a fost demis dupa exact doua saptamani de la data in care a demarat procedura de transparentizare totala a achizitiilor publice din sanatate.

Pe 31 martie, Vlad Voiculescu a transmis Autoritatii pentru Digitalizarea Romaniei o solicitare prin cerea sprijin pentru a publica pe pagina data.gov.ro toate datele cu privire la achizitiile publice derulate in sistemul de sanatate.

In 2018, Laura Codruta Kovesi anunta ca „cele mai mari spagi se dau in sistemul medical”, subliniind ca pe primul loc se afla achizitiile publice.

”S-au identificat 5 domenii de coruptie in sistemul de sanatate din Romania. Este vorba in primul rand despre achizitiile publice, despre spitale, farmacii, medici sau personal auxiliar.

In domeniul sanatatii se primesc mite mult mai mari, cu procente intre 5-20% din valoarea facturilor. Atunci cand vorbim de procentul mitei putem constata din investigatiile DNA ca in domeniul sanatatii pare ca procentul este mult mai mare fata de alte domenii, cum este infrastructura, unde de obicei este 2 % sau achizitii publice unde procentul este intre 10 si 15 %. De obicei mita se da direct managerului sau este mascata prin plata unor servicii fictive de consultanta, catre firme care sunt controlate de managerii de spital prin alte firme, care sunt in legatura cu acesi manageri. Am constatat ca sunt infiintate si firme offshore pentru a ascunde mita.

Am intalnit si cazuri in care un manager primea bani de la mai multe firme cu care spitalul avea contracte. Beneficiind de un mandat lung in aceasta functie, managerul de spital a primit in decursul timpului peste 1,2 milioane de euro mita”, dezvaluia Kovesi.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.500 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI