Home / ACTUALITATE / România lui Dragnea. SCOMAR, sistemul de supraveghere a frontierei, oprit când se face BRACONAJ

România lui Dragnea. SCOMAR, sistemul de supraveghere a frontierei, oprit când se face BRACONAJ

Cel mai performant sistem de supraveghere a granițelor, cel de la Marea Neagră, nu funcționează permanent la punctul de Perișor. Sunt suspiciuni că este închis în mod deliberat, pentru a nu-i deranja pe ”vânătorii” de icre negre, dezvăluie Libertatea.ro. 

Polițiștii de frontieră au dezvăluit că într-un mod incredibil, sistemul de supraveghere a graniței de la Marea Neagră este închis sau stricat pentru a permite pescuitul ilegal al mornului, pește care oferă icre negre. Este vorba de unul dintre cele nouă turnuri ale Sistemului Complex de Observare, Supraveghere și Control al Traficului de la Marea Neagră (denumit mai simplu SCOMAR).

Mai exact, turnul de pe plaja Perișor. În fiecare dintre cele nouă turnuri sunt camere performante care permit furnizarea de imagini clare până la distanța de o sută de mile. Spre exemplu, se poate vedea ce este într-o barcă, ceea ce radarul nu poate face.

După ce la sfârșitul lunii trecute, polițiști de frontieră au dezvăluit despre faptul că echipamentul cu termoviziune de pe brațul Chilia, din Delta Dunării, nu mai funcționează, fapt recunoscut și de conducerea Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPG), alți colegi ne-au mărturist că astfel probleme sunt și la Marea Neagră.

Ne-a fost indicat turnul din dreptul plajei de la Perișor, de lângă Gura Portiței. ”Cineva, cred că dintre braconieiri, a aruncat chiar cu acid pe instalația de răcire a camerei! Radarul funcționează, e adevărat, dar pe radar nu vedem decât o partă, ținta, nu vedem și ce-i în bărci. Mentenanța e subcontractată unei firme de casă din Tulcea. Nici nu cred că se pricep, vine din când în când un tip, șterge lentilele de la camere cu șervețele umede și curăță găinațul cu o mătură”, au fost primele mărturisiri ale unui polițist de frontieră.

”Aici se face cel  mai mare braconaj la sturioni, iar mafia nu vrea să se vadă pe camere sturionii din bărci, pescuiți ilegal. Gândiți-vă, o moruniță de 200 de kg poate avea chiar și 50 de kile de icre care se vând cu 1000 de euro kg. 50.000 de euro sunt bani, nu?”, ne spune un alt angajat al Poliției de Frontieră.

Dezvăluirile polițiștilor se referă la cel mai performant sistem de supraveghere a granițelor României, așa cum este considerat SCOMAR. Conducerea Poliției de Frontieră recunoaște că instalațiile optometrice de la Perișor nu funcționează mereu, însă întreruperile sunt remediate rapid. ”În situația în care au fost identificate defecțiuni, acestea au fost remediate în cadrul contractului de mentenanță”, au transmis de la IGPF.

SCOMAR a fost inaugurat în 2009. Instalația reprezintă nouă turnuri de comunicații de-a lungul coastei Mării Negre. ”Pe platforma superioară este amplasat subsistemul de supraveghere format din subsistemul radar și subsistemul optoelectronic”, ni s-a transmis de la Poliția de Frontieră. ”SCOMAR reprezintă unul dintre cele mai moderne sisteme de supraveghere din Europa,  fapt, remarcat inclusiv de experţii străini cu ocazia vizitelor de evaluare desfasurate în țara noastră”, ni s-a mai precizat de la instituția amintită.

Mentananța pentru SCOMAR este asigurată de firmele Mira Telecom și Pro Optica în baza unui contract de 6,85 milioane de euro (fără TVA) cu o durată de patru ani.

Șefii de la frontiera de la marea Neagră se laudă cu performanțe SF – un polițist de frontieră aflat într-un birou din Constanța poate viziona și om partiodă de table jucată în larg de marinari sau pescari, atât de bună e aparatura. Asta la Constanța, unde sunt duse toate oficialitățile și delegațiile străine. 90 de kilometri mai la nord, la turnul de obervație de la Perișor, la sud de Sfântu Gheorghe, povestea SF a luat sfârșit.

Polițiștii de la Frontieră râd ținându-se cu mâinile de burtă când îi întrebăm de performanțele camerei de supraveghere. 

Polițist: – Camera nu funcționează decât rar, rar de tot. Aici se face cel  mai mare braconaj la sturioni, iar mafia nu vrea să se vadă pe camere sturionii din bărci, pescuiți ilegal. Gândiți-vă și Dumneavoastră – o moruniță de 200 de kg poate avea chiar și 50 de kile de icre care se vând cu 1000 de euro kg. 50.000 de euro sunt bani, nu? Mai puneți și carnea care se vinde la restaurantele de lux din București și ajungeți la 55.000 de euro numai pentru un pește!

Rep.: – Și se prind mulți sturioni?

Se prind, cu zecile și cu sutele. Dacă ar merge camera, am avea dovada că braconează, de-aia nu merge.

Rep.: Bun, nu vă merge camera, dar aveți radar. 

Radarul funcționează, e adevărat, dar pe radar nu vedem decât o pată, ținta, nu vedem și ce-i în bărci. Dacă trimitem șalupa Poliției după ei, aruncă peștele în mare, în locurile știute de ei, sau în plase marcate cu dispozitive GPS și îl recuperează mai târziu. Fără cameră suntem orbi la contrabandiști.

Rep.: Dar mentenanța ce face?

Mentenanța e subcontractată unei firme de casă din Tulcea. Nici nu cred că se pricep, vine din când în când un tip, șterge lentilele de la camere cu șervețele umede și curăță găinațul cu o mătură. Un coleg mi-a spus că l-a văzut și cum verifica dacă funcționează senzorii de ploaie de la stația meteo – cică făcea pipi pe senzori”

Rep.: Să revenim la camera de supraveghere. Cum s-a stricat și de ce nu a încercat nimeni să o repare? 

Nu înțelegeți? – nu se dorește să funcționeze! Cineva, cred că braconieiri, a aruncat chiar cu acid pe instalația de răcire a camerei! Altfel a fost un comandant care ținea să repare neapărat  camera, în 2012 – domnuil comisar șef Dumitru Radu! L-au schimbat după cinci luni, prin mai 2012!”

Citește articolul integral pe Libertatea.ro.

Care credeți că este cea mai potrivită întrebare pentru referendumul de pe 26 mai?

View Results

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

About expresmedia.ro

Check Also

BNR anunță că 16-17 bănci din România sunt suspecte de operațiuni de spălare a banilor

Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), a anunțat miercuri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te-ai abonat cu succes!

There was an error while trying to send your request. Please try again.

Expres Media will use the information you provide on this form to be in touch with you and to provide updates and marketing.
%d blogeri au apreciat: