Home / ACTUALITATE / Radiografia spitalului Săpoca: personal nepregătit, salarii uriașe, pacienți legați de pat, camere neaerisite

Radiografia spitalului Săpoca: personal nepregătit, salarii uriașe, pacienți legați de pat, camere neaerisite

Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă  Săpoca (judeţul Buzău) a cheltuit luna trecută 5,92 milioane lei, din care aproximativ 5 milioane lei  pentru salarii şi contribuţii aferente salariilor și aproape 920.000 lei pentru alimente, medicamente, utilităţi şi altele, notează Supervizor.ro

Aşa scrie pe site-ul spitalului, la categori plăţi zilnice (AICI).

Spitalul raportează 830 de paturi  peste 16.000 investigaţii de laborator efectuate lunar, care apar în prezentarea de pe net (AICI).

Declaraţiile de avere ale personalului care are obligaţia de a depune astfel de documente nu sunt postate pe site, cică rubrica e în construcţie.

Totuşi, există o categorie numită “Venituri salariale lunare”, de unde aflăm lefurile personalului – în sume nete (din luna mai, ultima actualizare), nu nominal, ci pe baza funcţiilor deţinute. De exemplu:

Medic primar (Psihiatrie I – acuţi) – 18.353 lei şi 18.064 lei
Director medical – 16.995 lei
Manager – 15.976 lei

Sunt peste 700 de poziţii active, mai notează Supervizor, de unde se înţelege că la această unitate medicală lucrează peste 700 de persoane. Sau, poate mai corect spus, acest spital plăteşte salarii pentru peste 700 de persoane, notează Supervizor.ro.

Probleme la Spitalul Săpoca au fost menționate, într-un raport al Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, în anul 2017, ca urmare a unei vizite a reprezentanților acestei instituții.

Raportul consultat arată:  

„Un pacient  spus că a fost legat de pat și că a fost văzut de ceilalți pacienți, fapt care l-a determinat să spună că s-a simțit ca ultimul om… Iar, cu privire la posibilitatea pacienților de a formula plângeri/ sesizări nu există o procedură specială. Camerele de izolare nu erau corespunzătoare. Iluminarea și arerisirea nu erau corespunzătoare.

Nu exista o dotare minimală a majorității camerelor de izolare… unora dintre pacieți și aparținători ai acestora le este teamă să formuleze plângeri referitoare la tratamentul aplicat pacienților în cadrul spitalului, de teama represalilor asupra pacieților”, se arată în Raport.

Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii probabil nu cunoaște acest document. Ea a declarat: „am cerut o verificare amănunţită şi rapidă Corpului de Control. Dacă este neglijenţă, vom acționa în consecinţă”.  

Ce a găsit Avocatul Poporului la Spitalul de la Săpoca în Raportul din 2017:

1.     „Nu era respectată obligația angajatorului prevăzută în regulamentul de Ordine interioară, conform căreia angajatorul are obligația să asigure salariaților acces periodic la pregătirea profesională…. Conducerea spitalului a prezentat o adresă formulată în anul 2015 către ministerul Sănătății în care era sesizată lipsa organizării de cursuri de formare profesională.

2.     În cadrul internării voluntare (cum a fost cazul criminalului n. noastră), aceasta se aplica în același mod ca primirea în oricare serviciu medical, pacientul având dreptul de a se externa în orice moment.

3.     Repartizarea pe secții se realiza în baza următoarelor ctiterii: sexul, vârsta, natura și gravitatea tulburării de către medical șef / asistenta șefă în perioada programului și medicul de gardă pe perioada gărzii.

4.     Avocatul Poporului atrage atenția că este discriminatoriu modul în care sunt tratați pacienții internați nevoluntar care nu beneficiază de aceleași dreptui ca cei internați voluntar.

Informații, ascunse în rapoarte

Raportul Avocatului Poporului atrage atenția: „contenționarea și izolarea pacienților se făcea la recomandarea medicului curant și cu aprobarea medicului șef de secție… în registru nu erau consemnate toate infomațiile prevăzute: gradul de restricție, numele membrilor personalului care au participat la aplicarea măsurii restrictive, prezența oricărie leziuni fizice, îndeplinirea nevoilor fiziologice.”

 

În final Avocatul Poporului face opt recomandări pe care le orezentăm mai jos:

Context.

Un bărbat de de 38 de ani și-a atacat cu un stativ pentru perfuzii colegii de salon și pe cei dintr-un salon învecinat. Trei pacienți au murit în unitatea medicală, a patra victimă a decedat după ce a fost dusă la la urgențe. Răniții au traumatisme craniene.

Bărbatul fusese internat joi, cu sevraj etilic, pe fondul unei dependențe de alcool.

Sindicaliştii de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, spun că personalul este insuficient şi este ”inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal.

Sindicaliştii afirmă că au avut numeroase discuţii pe această temă cu reprezentanţii conducerii şi au trimis memorii către Ministerul Sănătăţii, fără a se lua măsuri. ”A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au transmis sindicaliştii.

  • ”Conducerea Sindicatului Sanitas Săpoca este alături de colegii care au fost de serviciu în noaptea în care şi-au pierdut viaţa pacienţii din spitalul nostru, alături de familiile îndurerate! Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuţii intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătăţii şi nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil că în weekend o asistenţă, un instructor şi o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienţi cu probleme psihice şi în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului şi memoriile către minister. A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuţi”, au scris, duminică, pe pagina de Facebook, reprezentanţii Sanitas Săpoca.

Potrivit acestora, sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut angajaţii s-a diminuat la 50%, pe motiv ”că nu sunt bani”.

Managerul unităţii medicale, Viorica Mihălaşcu, a declarat, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că, la momentul incidentului, în secţie erau şase asistente medicale, trei infirmiere şi doi muncitori supravegherepacienţi psihici periculoşi.

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au transmis că, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia erau un medic, şapte asistenţi, trei infirmiere şi doi muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoşi.

În urma atacului de la unitatea medicală, patru persoane au murit, iar nouă au fost rănite. Niciuna dintre victime nu este din rândul personalului medical, toţi fiind pacienţi.

Pentru prima dată după ’90 când PSD nu va intra în turul doi al algerilor prezidențiale. Confruntare finală: Dan Barna (USR-PLUS) - Klaus Iohannis (PNL). Pe cine votați?

View Results

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI:

INCREDIBIL! Microbii care au infectat spitalele românești apar pe listele armelor bioterorismului

VIDEO Traian Berbeceanu, interviu de excepție. Avertismentul comisarului ne dă fiori

Ei sunt parlamentarii de Olt care de 10 zile fug de cazul Caracal

Moment-CHEIE! Percheziția informatică a telefoanelor lui Dincă se va face abia azi, după 10 zile

About expresmedia.ro

Check Also

BNR anunță că 16-17 bănci din România sunt suspecte de operațiuni de spălare a banilor

Nicolae Cinteză, director în Direcţia Supraveghere din Banca Naţională a României (BNR), a anunțat miercuri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: