Home / ACTUALITATE / Pușcărie pentru ministrul care l-a ajutat pe Cumpănașu să fure 1.000.000 de lei

Pușcărie pentru ministrul care l-a ajutat pe Cumpănașu să fure 1.000.000 de lei

A trecut aproape o lună de când presa a dezvăluit o nouă escrocherie a căpușei cvasi-PSD-iste Alexandru Cumpănașu: „sifonarea” unui milion de lei de la Ministerul Culturii, printr-un contract fraudulos, luând ca paravan Centenarul Marii Uniri. Nicio instituție a statului – DNA, Curtea de Conturi etc. – nu a mișcat vreun deget, deocamdată, în recuperarea prejudiciului și pedepsirea vinovaților, scrie Ziaristii.com.

Cu cine votați în turul 1 al alegerilor prezidențiale?

View Results

Loading ... Loading ...

Escrocheria s-a derulat în septembrie-noiembrie 2018, după o scemă simplă: Cumpănașu a cerut 1.000.000 de lei ca să realizeze trei „opere” pentru Centenar, iar Ministerul Culturii a aprobat fără să clipească. Contract acordat fără licitație, fără parametri calitativi și fără precizarea tirajului.

Numai că „operele” au fost trei broșurele ridicole, de 15, 17 și 18 pagini (în total, 50), cu un conținut copiat sută la sută de pe internet, în special de pe Wikipedia!

Tirajul a rămas confidențial, broșurelele n-au putut fi procurate de nicăieri, nu s-au aflat în circuitul comercial. Practic, pentru public ele nici n-au existat. Dar milionul de lei a fost „păpat”! Folosindu-și relațiile politice cu Guvernul PSD, escrocul a încasat 213.000 de euro fără să facă practic nimic.

Cei 5 care au parafat jaful

Ministerul Culturii și-a dat acordul pentru finanțarea broșurilor semnate de Alexandru Cumpănașu, inclusiv după ce le-a văzut în stadiu de proiect, înainte de tipărire. Contractul a fost semnat între minister și ONG-ul lui Cumpănașu – Asociația pentru Implementarea Democrației (AID).

Înaintea virării fiecărei tranșe de bani în contul lui Alexandru Cumpănașu, funcționarii Ministerului Culturii au pus ștampila: „Verificat și bun de plată”.

Pe contractul de finanțare, din partea Ministerului Culturii, apar cinci semnături:

 • George Ivașcu (PSD) – ministru, actor;
 • Ion-Ardeal Ieremia (PSD) – secretar de stat, regizor la Teatrul Național Timișoara;
 • Rela Nicoleta Ștefănescu – secretar general (fost secretar în Ministerul Agriculturii);
 • Cătălin Grosu – directorul Departamentului Identitate Națională (fost director în Primăria Capitalei);
 • Camelia Marcu – director economic (fostă consilieră în Primăria Mangalia).

Toți aceștia sunt eligibili pentru pușcărie și buni de plată! Dacă stau liniștiți acum, cât încă mai e PSD la putere, va veni vremea să dea socoteală. Guvernarea actuală nu e eternă, iar ministrul Culturii dintr-un viitor Guvern PNL-USR-PLUS nu va putea ierta o hoție atât de scandaloasă. Toate informațiile trebuie puse într-un dosar și trimise la DNA.

Mai mult: trebuie verificate TOATE finanțările acordate de Ministerul Culturii FĂRĂ LICITAȚIE, în legătură cu Centenarul! Prea multe hoții s-au făcut sub pavăza patriotismului vocal și găunos.

Ion-Ardeal Ieremia: și-a tras nume de provincie istorică, dar de la PSD a învățat cum se jefuiesc bugetele publice

Ministrul „vrăjitoarei” lui Voiculescu. Plus Rela lui Voiculescu

George Ivașcu a ajuns ministru al Culturii pe „filiera Gabriela Firea”. Influența în PSD a „Vrăjitoarei din Voluntari” (garantată Voiculescu) i-a asigurat acesteia privilegiul de a face nominalizarea pentru Ministerul Culturii. Iar ea și-a instalat un „om de casă”: actorul George Ivașcu. Din 2007, acesta este managerul Teatrului Metropolis.

Și Rela Nicoleta Ștefănescu are o biografie interesantă. În iunie 2012, pe când lucra în Ministerul Agriculturii, a fost acuzată de ministrul Daniel Constantin că a trimis la Tribunalul București, ca probă în „dosarul ICA” (în care avea să fie condamnat Dan Voiculescu), o opinie elaborată de un contabil independent, fără acordul ministerului. Acest raport încerca să diminueze sau chiar să anuleze prejudiciul din „dosarul ICA”. Altfel spus, Rela lucra din greu pentru a-l scăpa de pușcărie pe Dan Voiculescu.

Schema hoției

Investigația făcută de ziarul Libertatea conține detalii șocante. O hoție atât de evidentă este greu de imaginat, dar ea e strict reală. Cumpănașu a speculat și Centenarul Marii Uniri pentru a se îmbogăți pe seama românilor care plătesc taxe la stat.

Din milionul de lei plătit de Ministerul Culturii (condus de PSD), 837.080 de lei (178.000 de euro) au intract direct în buzunarul lui Cumpănașu, ca drepturi de autor!

Toată operațiunea a durat două luni: din septembrie până în noiembrie, anul trecut. Așadar, „patriotul” Alexandru Cumpănașu, cel care „rade clanurile” la televizor, a încasat de la „clanul PSD” 178.000 de euro în două luni, adică 89.000 de euro pe lună!

Precizare: niciun scriitor din România nu câștigă onest (adică fără combinații murdare precum cea a lui Cumpănașu) 178.000 de euro pe an. Nimeni nu se apropie de asemenea cifre. Sunt nume mari ale literaturii române care ar fi fericite să câștige de zece ori mai puțin, adică 17.800 de euro pe an, adică 1.500 de euro pe lună. Pentru scriitori de mare calitate, acesta ar fi un vis. Pentru un impostor agramat, e floare la ureche să încaseze de zece ori mai mult. Și nu într-un an, ci în două luni.

100.000 de euro pe lună, drepturi de autor pentru un analfabet

De fapt, situația este și mai gravă. Cumpănașu și asociația sa au băgat în buzunar aproape întregul milion de lei. Singura cheltuială credibilă este cea de 29.515 lei, reprezentând „tipărituri”. Să admitem că AID a plătit unei tipografii acești bani pentru tipărirea celor trei broșurele, într-un tiraj misterios (chiar nu se știe unde au ajuns tipăriturile).

Dar alte două categorii de cheltuieli – „prestări servicii”, incluzând „colaboratorii” (83.712 lei), și „acțiuni promoționale și de publicitate” (49.693 de lei) – sunt paravane după care Cumpănașu a înhățat alți bani! Tehnoredactarea celor trei broșurele nu putea să-l coste mai mult 1.000 de euro (cu generozitate!), iar alte cheltuieli nu există.

Așadar, suma totală cu care s-a îndestulat Cumpănașu a fost de peste 960.000 de lei (204.000 de euro), în două luni. Patriotul Cumpănașu a luat, așadar, din banii noștri, peste 100.000 de euro pe lună!

Bugetarea unor „colaboratori” presupune că Al. Cumpănașu nu a făcut nici măcar munca de copiere de pe internet a unor texte și îndesarea lor între coperțile celor trei broșurele.

Ar fi fost justificată și plata generoasă către corectură dat fiind că el, Cumpănașu, e practic analfabet (așa cum rezultă din textele postate pe Facebook). Dar dacă tot a luat textele cu copy-paste de pe internet, le-a luat gata corectate, așa că pică și cheltuielile cu corectura.

„Operele” sunt de fapt trei broșuri care, conform contractului, trebuiau să conțină texte dedicate „omagierii înaintașilor noștri”:

 • „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918” – 18 pagini;
 • „Analiză comparativă privind participarea civică a românilor la realizarea Marii Uniri și în păstrarea identității românești de astăzi” – 15 pagini;
 • „Politica externă a României în timpul Primului Război Mondial și rolul marilor puteri în realizarea Marii Uniri” – 17 pagini.

Contractul Cumpănașu – Cumpănașu

Contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Ministerul Culturii a fost semnat pe 6 septembrie 2018. În aceeași zi a fost semnat și contractul dintre AID (asociația lui Cumpănașu) și Cumpănașu. Adică, dintre Cumpănașu și Cumpănașu!

Este un contract de cesiune a drepturilor de autor, pentru cele trei „opere”, fiind introdus ca anexă la contractul de finanțare cu Ministerul Culturii.

În două luni, Cumpănașu a elaborat cele trei „opere” cu copy/paste și a făcut doar mici modificări la textele preluate.

 • În broșura „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918”, fragmentul despre Regina Maria este copiat de pe site-ul Reginamaria.ro, la care a schimbat doar 4 cuvinte.
 • Portretele lui Liviu Rebreanu și Camil Petrescu sunt copiate integral de pe Wikipedia.
 • Pasajul despre Ecaterina Teodoroiu este preluat, aproape integral, de pe site-ul Centrul Parteneriat pentru Egalitate (CPE).
 • Portretul mareșalului Constantin Prezan este preluat de pe Wikipedia, fără nicio modificare sau completare.

Cumpănașu: „Am și eu niște capabilități”

Președintele Asociației pentru Implementarea Democrației, Alexandru Cumpănașu, susține că nu a primit banii doar pentru 3 broșuri, ci pentru 3 cărți, de peste 200 de pagini fiecare. El a precizat că a scris cărțile în două luni și a explicat că a putut să facă asta pentru că „am și eu niște capabilități, aveam ideile dinainte”.

Întrebat de reporterul ziarului „Libertatea” ce pregătire are pentru a scrie despre făuritorii Marii Uniri, Cumpănașu a răspuns cu un tupeu paralizant: „Sunt specialist în politică externă, pentru că am realizat emisiunea «Ambasador», la Realitatea TV, și sunt calificat și ca istoric, pentru că predau la Colegiul Național de Apărare și am fost activist civic zeci de ani. Cine ar putea ști mai bine decât mine cum era societatea civilă la 1918?”.

Și povestea cu „cele trei cărți” este o escrocherie. Un volum intitulat „Portrete ale mentorilor / modelelor poporului român din perioada 1914–1918”, editat anul trecut și semnat de Alexandru Cumpănașu, având 206 de pagini, figurează în cataloagele bibliotecilor județene din Baia Mare și Târgu Mureș. Acesta nu apare însă în procesul-verbal de recepție, care menționează că s-au predat Ministerului Culturii doar „operele” de 15, 17 și 18 pagini.

De remarcat că și acel volum de 206 pagini (realizat, bineînțeles, tot prin copy/paste) a fost cumpărat tot de instituții publice, de sorginte PSD (Maramureș) sau PSD-ALDE-UDMR (Mureș). Publicul n-a cumpărat nimic. Nici nu avea de unde. Nici nu avea pe ce să dea banii.

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

About expresmedia.ro

Check Also

Băsescu o ironizează pe Dăncilă: ”În ce restaurant era?”. Despre Antena 3: ”E, tot o bodegă”

Fostul președinte Traian Băsescu a comentat, duminică seara, la Digi 24, anunţul făcut de Viorica …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

%d blogeri au apreciat: