Ocuparea posturilor în instituţiile publice trebuie să fie bazată pe meritocraţie, nu pe trocuri negociate în spatele uşilor închise, a transmis europarlamentarul Dragoş Pîslaru, fost ministru tehnocrat al Muncii în Guvernul Cioloş, scrie Epochtimes-romania.com.

„Săptămâna trecută şi urmează şi în această săptămână numiri importante în cadrul unor instituţii cheie ale statului român. Aş vrea să trag un semnal de alarmă asupra mişmaşurilor politice făcute în Parlament de partidele vechi. Dacă ne uităm la numirile recente pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE) şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) vedem iarăşi blaturile tipice, în care PSD, PNL şi partidele satelit fac iarăşi aceleaşi mizerii”, a afirmat Pîslaru.

Potrivit deputatului european, politizarea instituţiilor publice este motivul pentru care multe dintre acestea sunt total ineficiente şi netransparente.

„Pentru ANRE, înţelegerea PSD-PNL a rezultat în două posturi în Comitetul de Reglementare pentru PSD şi Pro România şi un post de vicepreşedinte pentru PNL. Audierea candidaţilor în comisiile din Parlament pentru aceste posturi? Nu este cazul. Audierile au fost anulate, afilierea politică fiind singurul criteriu relevant pentru ei. Astfel că piaţa din domeniul energiei, în valoare de miliarde de euro, va fi supravegheată de nişte politruci. Interesant de observat propunerea PNL de vicepreşedinte al ANRE. Presa relatează că ocupantul postului a fost anchetat de DNA în mai multe dosare, e deputat încă din 1990, când a fost ales pe listele FSN. Aceeaşi poveste la ASF, unde şef a fost ales un deputat PNL foarte apropiat şi de PSD Olt, conform dezvăluirilor din presă. Urmează votul pentru numirile de la CNCD. Una dintre propunerile PSD pentru conducerea instituţiei este un senator trecut pe la PPDD şi UNPR, achitat, prin prescriere, într-un dosar de trafic de maşini furate a cărui anchetă a durat 15 ani”, a declarat Pîslaru.

Liderul PLUS a subliniat că „merităm cu toţii oameni mai buni de atât”.

„Candidaţii propuşi de USR veneau cu CV-uri puternice şi cu programe bine lucrate pentru a-şi expune viziunea asupra reformelor necesare. Nici măcar nu au apucat să fie ascultaţi. Instituţiile publice trebuie deschise profesioniştilor neafiliaţi politic, prin concursuri publice corecte şi audieri transparente în Parlament. Cetăţenii vor meritocraţie, nu aceste blaturi politice atât de specifice partidelor care guvernează de 30 de ani. Trebuie să înţelegem că administraţia publică funcţionează în afara politicului şi are nevoie de competenţă, profesionalism şi transparenţă. Avem în societatea românească oameni oneşti cu experienţă de top în toate domeniile dar cumva vechii politicieni continuă să numească în funcţii importante indivizi a căror singură calitate este că au muncit pentru partid”, a adăugat Pîslaru.

În opinia deputatului european, nu vom reuşi să avem un stat modern până când nu vom elimina astfel de practici care afectează grav calitatea actului administrativ, de la nivelul celei mai mici primării până la autorităţile naţionale.

„Când noi de la USR-PLUS spuneam că fără hoţie ajungem departe, ne refeream şi la astfel de blaturi. Să nu mai aud de bătăi cu pumnul în piept de faţadă cu dreapta unită, ca nor de fum care să acopere astfel de manevre de a lua la pachet tot felul de dubioşi cu trecut penal sau de a masca învoieli pe la spate cu PSD. Apropierea doctrinară nu justifică toleranţa la mizerii. Voi ce credeţi?”, a conchis Pîslaru.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here