Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, continuă să ridiculizeze zbaterile PSD, care încearcă să întrețină campania de discreditare a PNRR, scrie Ziaristii.com. După ce Marcel Ciolacu, președintele social-democraților, a povestit cum a discutat cu membri ai Comisiei Europene și a aflat că planul înaintat de România e șubred, Ghinea a concluzionat: “A vorbit prin semne, că nu știe boabă de limbi străine”.

PSD și posturile TV deținute de oligarhi merg pe două narative în problema PNRR:

1. planul României e prost făcut, iar Comisia Europeană nu vrea să-l aprobe;

2. n-avem nevoie de PNRR, care de fapt conține 14 miliarde de euro sub formă de împrumut.

În prima privință, rămâne de văzut dacă planul înaintat de România va fi sau nu aprobat.

În cea de-a doua privință, trebuie spus că suma totală este de 29 de miliarde de euro, din care 15 sunt nerambursabili, iar 14 împrumuturi la dobândă extrem de mică – inaccesibilă României în mod normal, pentru că ratingul de țară nu ne permite să ne împrumutăm în condițiile obținute de Uniunea Europeană în ansamblu.

Din acest punct de vedere, retorica PSD și AUR seamănă foarte tare cu cea a Partidului Comunist în 1948, când România, aflată sub controlul Uniunii Sovietice, a fost silită să refuze banii amricani din Planul Marshall. La fel ca și comuniștii în 1948, PSD și AUR invocă azi faptul că, de fapt, Planul Național de Redresare și Reziliență e o capcană întinsă de imperialiștii veroși, care vor să pună mâna pe țară.

Imediat după război, statele de dincolo de Cortina de Fier au aplicat la Planul Marshall al americanilor și și-au reconstruit economiile și țările, înregistrând până în anii 1970 o perioadă de extraordinar progres. Prin comparație, țările rămase în lagărul sovietic s-au afundat în sărăcie și stagnare, diferența între cele două jumătăți ale continentului cresc\nd enorm.

Care, dintre cei doi liberali, este potrivit pentru a prelua conducerea PNL-ului și pentru a asigura o reformă reală a partidului?

View Results

Loading ... Loading ...
Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.900 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here