Primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România ne arată că liberalii nu sunt atât de sinceri precum ne-am așteptat. 

Factual.ro ne demonstrează în câteva articole că Ludovic Orban, Florin Cîțu, Raluca Turcan, Violeta Alexandru și mulți alți lideri ai PNL au mințit fără nicio jena.

Florin Cîțu

În  26 martie 2020, după ședința de guvern, Florin Cîţu a anunţat că a fost aprobată o ordonanță de urgență privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori și  a declarat, referindu-se la creditele ipotecare:

  • „(…)statul român, prin Ministerul Finanțelor Publice, garantează în procent de sută la sută plata dobânzii capitalizate aferente creditelor ipotecare”

Despre această OUG, ministrul a afirmat a doua zi, în 27 martie 2020, că:

  • „Această ordonanță este unică în Europa, pentru că se referă la toți debitorii, persoane fizice și juridice, pentru toate tipurile de credit, aici nu am făcut nicio discriminare. În al doilea rând, vreau să repet faptul că se aplică suspendarea pentru o perioadă până la nouă luni.”

Afirmația lui Florin Cîțu este falsă – Măsurile adoptate de guvernul român nu sunt unice în Europa. Ungaria a suspendat plata ratelor la creditele persoanelor fizice şi juridice până la sfârşitul anului, cu posibilitatea prelungirii perioadei de către guvern, iar asta s-a întâmplat anterior declarației făcute de Florin Cîțu. Pentru a beneficia de suspendare, titularii împrumuturilor nu trebuie să depună nicio cerere, iar durata creditelor se prelungeşte automat. Dobânzile aferente ratelor suspendate nu se capitalizează. În România, doar creditele ipotecare sunt scutite de capitalizarea dobânzii.Mai mult, din declaraţiile lui Florin Cîţu reiese că, în forma iniţială, proiectul de ordonanță prevedea că şi în cazul suspendării ratelor în cazul creditelor ipotecare dobânda va fi capitalizată.

Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a făcut următoarea afirmație pe 16 ianuarie 2020 cu privire la majorarea alocațiilor:

  • „Din 2008 până astăzi, singurul partid care a majorat alocațiile copiilor a fost PNL. În 2015, când nu se mai majoraseră din 2008 sau 2009, fiind în opoziție, printr-un proiect de lege depus când eram lider de grup în Camera Deputaților, și de asemenea în 2019.”

Afirmațiile premierului Ludovic Orban sunt false – În 2015, majorarea alocațiilor copiilor a fost o propunere a Guvernului Ponta și a fost votată de toți membrii PSD și de aproape toți de la PNL. Faptul că Ludovic Orban era, la momentul acela, liderul grupului PNL din Camera Deputaților nu are nicio pondere în acestă speță. În 2019, alocațiile au crescut la inițiativa PNL, dar dublarea a fost cerută de PSD în același an. Majorarea a fost însă amânată de guvernul Orban.

Violeta Alexandru

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat într-un interviu acordat Digi24 că încă nu știe câți angajați din sectorul public vor fi afectaţi de somajul tehnic, pentru că nu există o bază de date care să centralizeze toți angajații de la stat:

  • „Nu există nicio evaluare într-un singur loc a tuturor angajaților din sistemul public și am mai vorbit despre acest lucru. (…) Nu că nu știm astăzi, n-am știut niciodată câți angajați sunt în sectorul public. Nu există o centralizare la nivelul țării cu privire la toți angajații din toate primăriile, toți angajații din toate consiliile județene, toate prefecturile, toate companiile.”

Afirmațiile Violetei Alexandru sunt false – Ministerul Finanțelor Publice are pe site o evidență a angajaților din sistemul public, iar în cazul personalului contractual, având în vedere că există un număr limitat de instituții și persoane contractate, se poate cel puțin estima numărul contractelor. Ultimele cifre sunt din februarie 2020 și arată că avem un total de 1,246,340 angajați la stat, dintre care 801,359 se află în administrația publică centrală, iar restul de 444,981, în administrația publică locală.

Pentru a verifica declarațiile celorlalți lideri ai PNL, vă invităm să parcurgeți articolele de pe Factual.ro.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here