Senatorul USR Mihai Goţiu a declarat, joi, că în timpul perioadei de urgenţă cantitatea de lemn furat a fost dublă faţă de cantitatea furată în aceeaşi perioadă a anului trecut. În plus, Goţiu i-a reproşat ministrului Mediului faptul că a scos Gărzile Forestiere, pe drumurile naţionale, în loc să le trimită în păduri, unde se comite, în realitate, “prăpădul şi jaful”, scrie Epochtimes-romania.com.

“DOVADA CĂ ÎN STAREA DE URGENŢĂ S-A FURAT MAI MULT LEMN COMPARATIV CU ANUL TRECUT! Numărul transporturilor ilegale de lemn descoperite în urma apelurilor la 112, în lunile martie-mai 2020, a fost DUBLU faţă de aceeaşi perioadă a anului 2019! În luna aprilie, unul din patru transporturi de lemn verificate în urma apelurilor la 112 a fost ilegal, după ce, în luna martie, unul din trei (!!!) transporturi verificate a fost ilegal! Asta în condiţiile în care ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, afirma, pe 14 aprilie 2020, că s-au făcut verificări şi că tot ce au sesizat oamenii în spaţiul public ar fi fost transporturi legale!

Mai mult, Costel Alexe ne dădea asigurări că la începutul acestui an au fost mai puţine autorizări de exploatări de lemn comparativ cu anul trecut şi că au fost eliberate cele mai puţine avize de însoţire a materialelor lemnoase din ultimii cinci ani. Altfel spus, deşi, legal, au fost autorizate tăieri şi avizate transporturi mai puţine decât anul trecut, NUMĂRUL TRANSPORTURILOR ILEGALE DE LEMN DESCOPERITE PRIN APELAREA LA 112 S-A DUBLAT! Aceasta nu este o ştire falsă, domnule ministru Costel Alexe şi domnule prim-ministru Ludovic Orban, ci un răspuns oficial al Ministerului Afacerilor Interne!”, a precizat Goţiu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Goţiu a subliniat că, deşi în perioada stării de urgenţă numărul apelurilor la 112 pentru verificarea legalităţii transporturilor de lemn a fost în scădere ca urmare a faptului că oamenii au fost forţaţi să rămână în casele lor, după expirarea acesteia s-a observat o creştere bruscă a acestui număr.

“Ieri, am primit răspunsul la interpelarea adresată Ministerului Afacerilor Interne şi Ministerului Justiţiei, prin care am solicitat informaţii legate, pe de o parte, de numărul de sesizări penale cu privire la infracţiuni de mediu pentru perioada martie – mai 2020, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, pe de altă parte (tot comparativ, pentru lunile martie – mai 2020, respectiv martie – mai 2019), numărul de apeluri la 112 pentru verificarea legalităţii transporturilor de lemn şi câte dintre acestea au fost confirmate. Numărul sesizărilor cu privire la infracţiuni de mediu e în scădere (a se vedea tabelul din răspuns, din galeria foto). Să nu ne lăsăm, însă, induşi în eroare. În fapt, într-o perioadă în care majoritatea cetăţenilor au stat în casă, era absolut normal ca numărul sesizărilor să fie în scădere. ATENŢIE, însă: dacă în aprilie, numărul sesizărilor legate de infracţiunile la regimul silvic este mai mic faţă de aprilie 2019, în luna mai, care cuprinde şi două săptămâni fără stare de urgenţă, observăm o creştere bruscă, atât faţă de luna anterioară (504 faţă de 490), cât şi faţă de luna mai a anului trecut (504 faţă 473). E de aşteptat ca numărul acestora să crească în lunile următoare, în condiţiile în care cele mai multe sesizări vin la un anumit interval de timp DUPĂ comiterea faptelor”, a explicat senatorul.

Mihai Goţiu a mai afirmat că numărul apelurilor la 112 pentru verificarea legalităţii transporturilor de lemn ne oferă, însă, fotografia momentului. Din acest punct de vedere, adaugă el, cifrele nu lasă loc de interpretări contrare:

• Număr mai mare decât DUBLU de cazuri confirmate ca fiind transporturi ilegale de lemn: 70 de cazuri în martie-mai 2020, comparativ cu 34 de cazuri în martie-mai 2019;
• Aproximativ un transport din şase s-a dovedit a fi ilegal în urma verificărilor la 112, în cele trei luni din 2019 (5,88 – 34 de cazuri din 200 de apeluri de verificare), comparativ aproximativ un transport din patru, în cele trei luni din 2020 (4,1 – 70 de cazuri din 292 de apeluri de verificare);
• În luna martie 2020 (prima parte a stării de urgenţă), un transport din trei verificate a fost ILEGAL (24 de cazuri din 75 de apeluri de verificare);
• În luna martie 2020 (stare urgenţă), un transport din patru verificate a fost ILEGAL (30 de cazuri din 125 de apeluri de verificare);
• Conform unei note a MAI, legată de răspuns, statisticile pe luna mai 2020 nu sunt definitive, iar tăierile de păduri s-au redus organic (ieşirea ”din sezon”); chiar şi fără aceste completări, numărul transporturilor confirmate ca fiind ilegale în mai 2020 este mai mare decât cel al transporturilor confirmate în mai 2019 (16, respectiv 10).

Senatorul a subliniat că apelurile la 112 pentru verificarea legalităţii transporturilor de lemn se fac aleatoriu, de către cetăţeni aflaţi în trafic ori aflaţi pe marginea drumurilor publice, care transmit numărul autovehiculului (cap tractor şi/sau remorcă).

Din acest punct de vedere, mai susţine Goţiu, cifrele au relevanţă mult mai mare decât cea a controalelor sistematice făcute de autorităţi, în condiţiile existenţei unui sistem penetrat de mafia lemnului, care află de aceste controale din timp.

“Mafia lemnului e informată, de cele mai multe ori, de controalele care se fac, de filtre etc., dar nu are de unde să ştie, din timp, unde, la ce oră şi pentru ce transport solicită cetăţenii controlul prin 112”, a punctat senatorul USR.

Goţiu a atras atenţia asupra afirmaţiilor făcute de ministrul Alexe la data de 14 aprilie: “Politicieni reinventaţi, vedete tv şi pagini anonime de Facebook au rostogolit, zilele acestea, sute de imagini cu camioane cu lemne de pe şoselele României, care mai de care cu mesaje mai alarmante: ‘Tăieri ilegale! Se fură lemnul din păduri, În timp ce ne ţin în case, ei taie pădurea, Pădurile pleacă la export’. Colegii mei au verificat toate imaginile care au putut fi verificate iar concluzia este una singură: toate aveau avize de însoţire în perfectă legalitate”.

În acest context, senatorul i-a reproşat ministrului Mediului scoaterea Gărzilor Forestiere din păduri, de la “locul faptelor”, acolo unde se comite “prăpădul şi jaful”, şi trimiterea lor pe drumurile naţionale, acolo unde legalitatea unui transport se poate verifica online sau apelând la 112.

“Domnule Costel Alexe, ce au verificat şi cum au verificat, colegii d-voastră, legalitatea transporturilor de lemn? Din păcate, aceste cifre sunt doar primele pe care le avem, legate de ce s-a întâmplat în pădurile României în perioada stării de urgenţă. Mi-e groază de ce vom vedea şi vom afla când vom merge mai mult pe teren… Şi mi-e scârbă deja, cu anticipaţie, de responsabilii pentru acest jaf, care vor încerca să ne convingă că, potrivit hârtiilor lor, a ”controalelor cu clopoţei” pe care le-au efectuat şi a altor manipulări, că România are mai multe păduri decât înaintea stării de urgenţă”, a conchis Goţiu.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here