Lucian Romaşcanu, purtător de cuvânt al PSD, a declarat, vineri, că, în condiţiile secetei din România şi având în vedere că nu există apă pusă pe canalele de irigaţii, Guvernul Orban trebuie să declare stare de calamitate în agricultură şi să ia cât mai rapid măsurile necesare ieşirii din această situaţie, scrie Epochtimes-romania.com.

“Cel mai sensibil domeniu în acest moment este agricultura. Cum ştim, există o secetă cum nu s-a mai întâmplat de ani de zile şi nu numai în România, ci în toată lumea. Din păcate, toate măsurile pe care PSD le-a supus atenţiei Guvernului nu au fost luate în calcul. Până în acest moment nu s-a plătit subvenţia pentru motorină, până în acest moment nu există apă pusă pe canalele de irigaţii. […] Ce aşteaptă Guvernul în acest moment? Nu ştim, dar declaraţiile ministrului Agriculturii sunt stupefiante. […] Este momentul ca Guvernul să declare stare de calamitate în agricultură, iar măsurile să fie luate cât se poate de repede”, a susţinut Romaşcanu într-o conferinţă video transmisă pe pagina de Facebook a PSD.

În ceea ce priveşte relansarea economiei naţionale, Romaşcanu le reproşează liberalilor că fac doar promisiuni, adăugând că cel mai rău lucru pe care l-a făcut ministrul Economiei, Florin Cîţu, în declaraţiile sale a fost să promită un plan de relansare economică doar după încheierea stării de urgenţă.

“Companiile, oamenii, trebuie să ştie de acum care sunt planurile Guvernului, iar o strategie economică trebuie să apară în spaţiul public neîntârziat. România este ultima ţară care nu a venit cu un plan de relansare economică. Toate ţările europene deja au pus la dispoziţia companiilor, la dispoziţia mediului economic, măsuri pentru protejarea afacerilor şi pentru relansarea economică după relaxarea măsurilor de izolare socială. Suntem singura ţară care alocăm un procent de 1-2% din PIB pentru sprijinul companiilor şi populaţiei. Restul ţărilor cu care ne comparăm şi în rândul celor cu care vrem să fim au alocat 10-15% din PIB pentru mediul economic şi pentru populaţiei. Îi rugăm, îi somăm pe cei de la Guvern să vină urgent cu un plan de relansare economică, lucru care nu mai poate fi întârziat”, a explicat purtătorul de cuvânt al PSD.

De asemenea, Romaşcanu a criticat faptul că Guvernul PNL a efectuat un număr mic de teste pentru identificarea cazurilor de infecţie cu coronavirusul Wuhan, precizând că, din punctul său de vedere, “protocoalele de testare sunt inadecvate sau rămase în urmă, lucru care face ca România să aibă probabil cea mai mică rată de testare din ţările Europei”.

“Ce vedem mai nou este că, odată cu relaxarea măsurilor de distanţare socială, se discută reîntoarcerea copiilor la şcoli. Acest lucru se poate face, în viziunea guvernanţilor, cu purtarea de măşti şi există opinii ştiinţifice că purtarea atâtor ore a măştilor de către copii poate duce la infecţii şi la lucruri mult mai grave decât cele pe care încercăm să le ocolim. […] În acelaşi timp, există, conform celor spuse de domnul Iohannis, obligativitatea purtării măştilor începând cu data de 15 mai. Când primarii, când preşedinţii de Consilii Judeţene ai PSD au propus acest lucru, domnul premier Orban a spus că este o măsură puţin ieşită din normal, pentru că dacă ceri să se poarte măşti trebuie să asiguri şi existenţa lor”, a declarat social-democratul.

Nu în ultimul rând, Lucian Romaşcanu a cerut Executivului să dea acum un răspuns în legătură cu modul în care vor fi asigurate măşti pentru întreaga populaţie.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.