Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat joi că începând din această zi partidul său ”nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului”, scrie G4Media.ro. El a dat și un termen pentru reluarea colaborării, spunând că ”până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect”.

Care a fost cel mai bun prim-ministru pe care l-a avut România?

View Results

Loading ... Loading ...

Kelemen Hunor și-a motivat decizia acuzând ”practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi”.

Șeful UDMR a pus și două condiții, cerând guvernului să înlăture ”construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului” și să demareze cercetările din oficiu ”privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor”.

Comunicatul integral al lui Kelemen Hunor:

În această dimineață, Poliția din Bacău a efectuat percheziții la domiciliul viceprimarului din Sânmartin și la Primăria Sânmartin. Viceprimarul LÁSZLÓ Antal a fost dus pentru audieri la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Harghita, în condițiile în care nu a fost nimeni tras la răspundere până acum pentru distrugerea și profanarea mormintelor soldaților maghiari din cimitirul din Valea Uzului, respectiv pentru incitare la ură interetnică. La fel, autoritățile nu s-au sesizat din oficiu nici în legătură cu abuzul primarului din Dărmănești, care a contribuit la escaladarea evenimentelor.

Contextul juridic este extrem de clar: executarea lucrărilor de construcții ilegale pe mormintele ostașilor căzuți în Valea Uzului întrunește elementele infracțiunii de profanare de morminte, prevăzută în art. 383 a Codului Penal, iar acțiunile de provocare ulterioare reprezintă incitarea la ură și discriminare conform art. 369 al Codul Penal. Crucile din beton construite de administrația locală Dărmănești fără autorizație, din bani publici și pe suprafața altei localități, sunt un abuz în serviciu flagrant.

În pofida solicitării noastre ferme, Guvernul nu a întreprins măsurile necesare pentru a preveni agravarea situației, deși acest lucru este datoria autorităților și a coaliției PSD-ALDE. Guvernul trebuie să oprească practicarea dublei măsuri de către organele și instituțiile publice implicate, care tratează în mod repetat etnicii maghiari din Transilvania ca cetățeni de rangul doi.

Considerăm atitudinea Guvernului ca fiind inacceptabilă atât din punct de vedere etnic, moral, cât și politic.

Solicităm Guvernului să înlăture construcțiile amplasate ilegal în cimitirul din Valea Uzului și să demareze cercetările din oficiu privind abuzurile primarului din Dărmănești și ale celorlalți autori care au contribuit la escaladarea tensiunilor.

Luând toate acestea în considerare, începând de astăzi UDMR nu va susține nici o inițiativă sau măsură a Guvernului. Până la soluționarea situației cimitirului din Valea Uzului, protocolul de colaborare între UDMR și coaliția PSD-ALDE rămâne fără obiect.

Dacă ați fi puși în situația de a negocia lucrurile acestea, ce ați alege?

View Results

Loading ... Loading ...

Urmărește-ne și pe TWITTER!

REȚINE! Un popor fără cultură și educație este un popor lipsit de libertate!

CITEȘTE ȘI: 

ULTIMA ORĂ! Darius Vâlcov, urmărit penal de DIICOT în dosarul publicării protocolului secret

Noi documente: Dragnea deține 1.200 de hectare de terenuri agricole de care nu suflă o vorbă

PSD-ul, supărat pe şoferii de TIR: ”Stă şi învârte de volan, pe 2.000 de euro. Tot să nu muncească“

Iohannis știe ce va anunța Dragnea duminică seara: ”Mare brânză, va spune că a pierdut alegerile”

[sg_popup id=6254]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.