Premierul Ludovic Orban a atras atentia, joi, in sedinta de guvern, ca va urmari cu atentie modalitatea in care spitalele fac achizitii de echipamente medicale in contextul epidemiei, scrie Aktual24.ro.

”Urmariti prin Directiile de Sanatate publica, monitorizati achizitiile facute de spitale. Am avut trei saptamani un val de declaratii ca nu au materiale, ca nu au echipamente. La ora actuala si prin Unifarm si prin OANC s-au achizitionat stocuri mari, numai ca suntem in situatia in care aceste stocuri stau degeaba, intrucat spitalele, mai ales spitalele de subordonare catre autoritatile locale, nu achizitioneaza aceste materiale.

Deci trebuie sa reluam un ciclu normal si firesc. Toate materialele achizitionate de noi in sistem centralizat – fie de Unifarm, fie prin ONAC – sunt materiale conforme, sunt materiale certificate, sunt de calitate. Nu putem accepta sa se faca achizitiile la firme de casa – in tot felul de spitale – de materiale si echipamente care nu sunt conforme, in timp ce stocurile noastre sunt la dispozitia unitatilor spitalicesti si avem, cum se spune, marfa de calitate, care intr-adevar garanteaza protectia. Aici ministerul va trebui sa intervina foarte hotarat in relatia cu spitalele”, i-a spus taios Orban secretarului de stat Andrei Baciu.

”Obligativitatea de a purta masti dupa 16 mai va genera o cerere foarte mare pe piata. Trebuie sa generam o oferta care sa acopere cererea”, a adaugat Orban.

Guvernul va cauta solutii pentru ca persoanele vulnerabile, care sunt sub incidenta legii privind venitul minim garantat, sa poata beneficia de masti in mod gratuit, a anuntat anterior prim-ministrul Ludovic Orban.

„Purtarea mastii in spatii inchise este foarte utila pentru ca impiedica transmiterea de particule si reduce posibilitatea de infectare. (…) Preocuparea noastra de la inceputul epidemiei a fost sa sustinem producatorii romani, care sa introduca in fabricatie astfel de masti – e vorba de mastile chirurgicale. Avem deja instalate utilaje noi care au o capacitate semnificativa de productie, facem inventarierea tuturor companiilor care au primit acordul. Stiti ca am luat decizia ca la Ministerul Apararii sa se faca certificarea, autorizarea producatorilor pentru astfel de echipamente, pentru ca altfel lucrurile mergeau foarte greu. Vom incerca sa asiguram capacitatea deplina. Pentru persoane, sa spun, vulnerabile, care sunt sub incidenta legii privind venitul minim garantat, vom incerca sa gasim o formula prin care sa distribuim aceste masti, nu contracost”, a aratat premierul intr-o declaratie acordata presei dupa o vizita la Institutul „Cantacuzino”.

El a confirmat de asemenea estimarile ministrului Economiei, Virgil Popescu, privind producerea zilnica a aproximativ un milion de masti in Romania in luna mai.

„Daca domnul ministru al Economiei a spus, inseamna ca asa e. Eu sper sa crestem aceasta capacitate. Va trebui pana la data de 15 mai sa producem cantitati semnificative. De asemenea, sa reusim achizitionarea de masti suplimentare de la furnizori externi”, a spus Orban.

Premierul a adaugat ca Unifarm detine in prezent peste 4 milioane de masti chirurgicale si ca acestora li se adauga stocuri de masti ffp2 si ffp3.

„Practic, dupa penuria care a existat in prima faza a crizei, la ora actuala stam mult mai bine. Sigur, obligativitatea de a purta masti va naste un consum zilnic mai mare decat cantitatile pe care le avem in momentul de fata”, a mai spus Orban.

El a multumit eMag si grupului de companii care au achizitionat milioane de masti pentru a le oferi ulterior gratuit unor entitati publice sau a le pune in circulatie pe piata libera, „la pretul, practic, de achizitie”.

Miercuri, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca, dupa data de 15 mai, toata lumea va fi obligata sa poarte masti de protectie in spatii publice inchise si in transportul public in comun.

Pentru a trece mai repede timpul petrecut în casă, te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 14.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.