În perioada 2020-2021, la Administrația Națională Apele Române (ANAR) au fost angajați zeci de membri PNL sau protejați ai unor parlamentari ai acestei formațiuni politice, rezultă dintr-o anchetă realizată de G4Media.ro. Angajările au avut loc ”pe ușa din dos” și au presupus implicarea mai multor deputați, senatori, secretari de stat și primari, în special din mediul rural.

Aceștia angajau clientela de partid fără concurs, pentru ca, peste câteva zile, protejații lor să fie detașați la Apele Române. Printre cei care au făcut parte din aceste rețele se află fostul ministru liberal Marcel Vela. Colegii săi de partid Ioan Cristian Chirteș (senator) și Aurel Glad Varga (deputat) au ”livrat” anul trecut la Apele Române, prin detașare, câte trei angajați de la cabinetele lor parlamentare.

Contactat de G4Media.ro, Varga a declarat: ”Glumiți, nu mai suntem în anii 90”, atunci când a fost întrebat dacă PNL a avut vreun rol în aceste detașări, Vela a afirmat că este ”exclus” ca un subordonat al său să fi fost numit șef la Apele Române pe linie de partid, iar Chirteș nu a putut fi contactat.

Unul dintre detașații pe filiera Chirteș a fost Ovidiu Ionuț Cengher, cel care i-a luat locul lui Ovidiu Ianculescu la șefia Sistemului de Gospodărire a Apelor Mureș. Ianculescu a declarat că fusese forțat să demisioneze pe criterii politice.

Unul din patru au venit de la cabinete parlamentare

Majoritatea covârșitoare a detașărilor din perioada februarie 2020-ianuarie 2021, în cadrul Administrației Naționale Apele Române (ANAR) a fost făcută respectând un tipar menit să avantajeze clientela de partid.

S-a ajuns aici după  Ordonanța de Urgență nr. 1 din 6 ianuarie 2020 dată de  Guvernul condus de Ludovic Orban ”privind unele măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative”.

Ordonanța prevedea că ”ocuparea prin detașare a posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice (…) se poate realiza numai cu personal angajat în instituții și autorități publice (sublinierea redacției n.r.).”

Ordonanța cuprindea mai multe măsuri menite să ducă la ”păstrarea echilibrelor bugetare (…) să mențină volumul cheltuielilor bugetare pe anul 2020” și, după principiul ”ne descurcăm cu ce avem”, permitea mobilitatea între instituții doar pentru cei care figurau deja în aparatul bugetar, renunțându-se la detașarea de angajați din mediul privat ale căror salarii trebuiau preluate de bugetul instituției publice unde se transferau.

Cel puțin la Apele Române, în ciuda așteptărilor guvernanților, mulți dintre detașații de după emiterea Ordonanței 1/2020 nu au fost persoane existente deja în sistem, ci nou angajate, ceea ce a limitat efectele acestui act.

Astfel, a fost identificată o metodă rapidă și legală, care să respecte Ordonanța de mai sus și să introducă în sistem pilele PNL: zeci de persoane au fost angajate la cabinete parlamentare (angajați ai Camerei Deputaților/Senat) sau în funcții de administrator public în primării de la țară, aproape toate controlate de liberali.

Pentru aceste posturi angajarea se poate face pe loc de către parlamentar, în limita posturilor disponibile, sau prin dispoziție a primarului. Nu mai era nevoie de organizarea de concursuri – acestea durează luni de zile, condițiile de participare sunt stricte și, cel puțin teoretic, rezultatul nu poate fi garantat.

Prin urmare, într-o anumită măsură – cel puțin la Apele Române – efectul OUG 1/2020 a fost contrar, ușurând angajarea clientelei de partid.

În decurs de câteva zile de la momentul primirii posturilor în cabinetele parlamentare/primării, aceste persoane au fost detașate la Apele Române, deseori pe funcții de răspundere și au fost primite cu brațele deschise, conducerea instituției fiind deținută tot de un liberal. Aceasta în ciuda faptului că o parte dintre nou-veniți nu aveau calificările cerute de un domeniu atât de important.

Într-un răspuns pentru G4Media, ANAR a susținut că detașările din perioada 2020-2021 au avut loc ”în vederea realizării activității instituției și în conformitate cu prevederile legale”.

”Eșalonul de vârf” care a fost parte a acestor rețele l-au reprezentat parlamentarii liberali, alături de consilieri și secretari de stat numiți de acest partid. G4Media a descoperit că 16 dintre cele 59 de detașări de la Apele Române din perioada februarie 2020-ianuarie 2021 au avut ca sursă această filieră PNL, alte două având ca sursă un parlamentar de la un partid aliat cu liberalii la guvernare, PMP (Vasile Cristian Lungu) și unul de la PSD (Gheorghe Marin).

Informațiile lipsă din unele spații nu au fost furnizate de instituțiile publice de la care au fost solicitate. Sursa: ANAR, Camera Deputaților, Senat

La rândul lor, cel puțin nouă dintre cei 18 detașați din tabelul de mai sus sunt membri PNL. Carnet de partid aveau mai ales cei numiți în funcții de conducere: Cosmin Rareș Butiulcă (director Administrația Bazinală de Apă Mureș), Gabriel Nicolae (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Dolj), Giorgiana Cosmina Stanomir (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Mehedinți), Ovidiu Ionuț Cengher (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Mureș), Bogdan Angelin David (director general al Administrației Bazinale de Apă Argeș-Vedea), Adrian Liviu Mureșan (director Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa), Daniel George Surdu (director Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin), Lorenzo Flavius Barabas (director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Timiș), Marius Dorel Postelnicescu (Director Tehnic ANAR).

”A fost o solicitare venită la Secretariatul Camerei Deputaților din partea celor de la Apele Române care aveau nevoie de personal în contextul interzicerii concursurilor pe perioada pandemiei. E o chestiune cu totul legală”, a declarat pentru G4Media.ro deputatul Aurel Glad Varga, care, în perioada iunie-octombrie 2020, a trimis trei angajați de la cabinetul său parlamentar la Apele Române: un consilier juridic și doi specialiști în relații publice.

În cazul său, motivația detașării s-a suprapus cu interzicerea concursurilor la stat după martie 2020, la două luni după OUG 1/2020.

Fostul ministru de interne, Marcel Vela, a transmis G4Media.ro via Whatsapp o serie de răspunsuri la întrebări. Vela neagă că fostul său consilier parlamentar, George Daniel Surdu, ar fi fost numit pe criterii politice la Apele Române, unde a ajuns și el prin detașare de la cabinetul parlamentar.

Cumătrul lui Alexe: 10 detașări din 59

Altă ”sursă” de detașări la Apele Române au fost primăriile liberale din mediul rural. Au fost cazuri în care aceste primării au fost colacul de salvare pentru o parte dintre detașați: aceștia fuseseră angajați la cabinetele unor parlamentari PNL cărora, în decembrie 2020, li s-au terminat mandatele și, pentru a-și putea păstra posturile în cadrul ANAR, au fost ”mutați” de urgență în funcții prin comune controlate de liberali.

G4Media a descoperit că 17 persoane, și acestea în mare parte membri PNL, au ajuns la ANAR după ce au fost angajate ”din pix” în primării de la țară, pe funcții care nu necesitau concursuri, exemplu fiind cel de administrator public.

Este și cazul lui Marius Rîznic, unul dintre liderii PNL Pașcani, care, inițial, a fost administrator public în comuna ieșeană Ciortești (primar PNL), fiind detașat, la puțin timp, ca șef la Sistemul Hidrotehnic Independent Pașcani. Rîznic a fost șef de sală într-un bar și a fost anchetat de procurori pentru obținerea ilegală a unei locuințe ANL.

La capitolul ”detașare de la țară” a excelat Administrația Bazinală de Apă Prut Bârlad (șase cazuri), instituție faimoasă pentru angajarea, tot prin această metodă a detașării, de la o comună din Suceava, a unei ”chelnerițe”. (Investigația Recorder.ro)

Această Administrație este condusă de Petru Avram, cumătrul lui Costel Alexe, ministrul Mediului în perioada acestor detașări în masă. Alexe era cel care avea în subordine ANAR.

Citiți continuarea articolului AICI

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.600 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here