După luni de zile în care a evitat previzibilul răspuns la întrebarea „vor creşte pensiile cu 40% din septembrie”, premierul Ludovic Orban a anunţat tranşant că pensiile nu vor putea fi majorate cu 40%, aşa cum prevede legea aprobată de Guvernul PSD, scrie Epochtimes-romania.com.

„Majorarea cu 40% nu are cum să fie susţinută financiar, ar genera un pericol grav pentru echilibrul bugetar al României. O astfel de majorare ar fi fost greu de făcut chiar în condiţiile în care situaţia economică era favorabilă”, a declarat Ludovic Orban.

Întrebat dacă poate estima cu cât vor creşte totuşi pensiile şi dacă poate aprecia un orizon de timp în care se va putea ajunge la majorarea prevăzută în lege, Orban a declarat deschis că nu îşi asumă promisiuni pe care nu le poate îndeplini şi că va anunţa public un procent abia după ce toate evaluările vor fi finalizate şi va exista garanţia că se poate veni cu o creştere sustenabilă, în concordanţă cu economia românească.

„Ca să creştem pensiile avem nevoie de analize foarte serioase. Vom face propriile prognoze economice, le vom consulta şi pe cele externe şi vom lua decizia de majorare dacă vom avea certitudine că putem plăti pensii fără să tipărim bani. Ca să poţi plăti pensii trebuie să ai garanţia că sunt resurse necesare ca să le poţi plăti. În prezent, pensiile se plătesc din contribuţiile pe care le achită angajaţii, pe lângă aceasta mai e necesar să şi subvenţionăm bugetul de pensii. Or, nu putem da toţi banii pe sectorul public, pentru pensii şi alte categorii de cheltuieli care nu contribuie la dezvoltarea sectorului economic. Avem nevoie să investim în inovare, cercetare în digitalizare, în infrastructură, acestea sunt motoarele de creştere economică care promit în perspectivă. Dacă dezvoltăm economia, creşte şi numărul de angajaţi, creşte şi salariul mediu pe economie şi automat vor putea fi majorate şi pensiile. Deci ca să majorăm pensiile, trebuie să avem dezvoltare economică”, a declarat Orban.

Nu în ultimul rând, premierul i-a acuzat a pe social-democraţi că ei sunt responsabili de dezastrul sistemului de pensii, susţinând că datorita acestora s-a ajuns ca anumite categorii să beneficieze de pensii speciale „nesimţite”, în detrimentul românilor care primesc pensia obişnuită, calculata pe principiul contributivităţii.

„Mama mea a muncit o viaţă, are peste 42 de ani vechime în câmpul muncii şi obţine o pensie în jur de 1800 de lei. Sunt alţii care poate n-au muncit 20 de ani în viaţa lor, dar beneficiază de pensii speciale, care n-au nicio legătură cu contributivitatea. Tot ce s-a întâmplat în ultimii zece, că s-au dat pensii speciale pentru parlamentari şi pentru alte categorii – acum se discută să se mai dea la o categorie – este revoltător. (…) Se continuă această sarabandă, iar cei care au creat-o sunt cei de la PSD. Acum ei plâng şi strâng semnături să creştem pensiile cu 40%, dar ei sunt cei care au inventat pensiile speciale”, a declarat premierul.

Reamintim că analiştii financiari din România şi străinătate au avertizat că o creştere cu 40% a pensiilor va arunca în aer deficitul bugetar. Avertismente în acest sens au venit atât de la Consiliul Fiscal, cât şi de la Comisia Europeană care estima că majorarea cu 40% a tuturor pensiilor începând de la 1 septembrie va duce la un deficit bugetar de 6,1% în 2021 şi provoacă un ”mare risc de sustenabilitate fiscală” în România.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 15.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here