Plenul Camerei Deputaţilor a respins, marţi, un proiect de lege vizând alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Proiectul a fost depus în 2015 şi a rămas blocat în comisii, la Camera Deputaţilor, timp de 7 ani, relatează Ziare.com.

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr.215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali, în sensul modificării modalităţii de alegere a primarului.

Propunerea de act normativ prevedea că în situaţia în care niciun candidat pentru funcţia de primar nu a obţinut cel puţin jumătate plus unu din numărul voturilor valabil exprimate, se va organiza al doilea tur de scrutin între candidaţii clasaţi pe primele două locuri.

În cadrul dezbaterilor din plen, Ludovic Orban, liderul formaţiunii Forţa Dreptei, a criticat votul de respingere a proiectului de către grupul parlamentar PNL. ”Alegerea primarilor în două tururi este fundamentală pentru o democraţie autentică”, a declarat el, adăugând că ”sunt comunităţi rurale unde nu este democraţie şi în care primarii se comportă ca nişte satrapi”.

”Îmi pare rău că voi, care defilaţi sub un blazon pe care nu îl meritaţi, aţi uitat că Guvernul sprijinit de voi a căzut prin moţiune, cu votul actualilor parteneri de la PSD şi cu UDMR, de asemenea cu voi în alianţă. Astăzi, arătaţi că nu mai aveţi nimic, aţi devenit pesedişti, ca să nu spun tiriplici, cum a spus Ciolacu”, a adăugat Ludovic Orban.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.