Pentru ca deputatii sa nu se mai poata ascunde in spatele votului „in grup”, parlamentarii USR-PLUS au depus un proiect de lege in sensul transparentizarii activitatii din comisii, in sensul ca voturile deputatilor sa fie accesibile intregii societati, scrie Aktual24.ro.

Transparenta va aduce si responsabilizarea deputatilor, care vor trebui sa-si asume pozitiile adoptate si sa le explice in fata alegatorilor, obtinandu-se in final si imbunatatirea calitatii actului legislativ si a imaginii parlamentarismului in Romania, mai spune sursa citata.

„Societatea are nevoie de transparenta. Noi, cei de la USR-PLUS, am pornit la drum solicitand transparenta in institutii. Si tocmai de aceea, trebuie sa incepem de la activitatea Parlamentului. Fiecare vot trebuie sa fie asumat de cel care il da, pentru ca doar asa fiecare parlamentar poate fi responsabil in fata votantilor sai si a societatii.

Transparenta in avizele si rapoartele comisiilor este esentiala pentru evitarea conflictelor de interese, a aliantelor subterane, a limitarii eforturilor de reforma”, a afirmat deputatul USR-PLUS Catalin Tenita, unul dintre initiatorii proiectului.

La primele ore ale dimine’ii, Tenita scrisese pe Facebook ca proiectul l-a scris dupa ce luni, in comisia juridica din Senat, un membru al Coalitiei a votat ca sa-l scape pe fostul ministru PSD al Sanatatii Florin Bodog de DNA, doar ca nu poate afla cine.

”Ieri s-a votat la Senat, in Comisia Juridica, pentru incuviintarea urmaririi penale a domnului Bodog. A picat. 6 pentru, 6 abtineri, 1 contra. PSD are 5 voturi, PNL are 4, USRPLUS are 2, AUR 1, UDMR 1. Asadar cel putin un membru din Coalitie a votat de asa maniera incat Bodog sa ramana departe de mana justitiei. Informal, se stie cine a facut asta. Oficial, nu exista vreo forma de verificare”, a explicat Tenita pe Facebook.

„Proiectul este unul de transparentizare a activitatii parlamentarilor in comisii. Avizele si rapoartele comisiilor parlamentare dau forta sau blocheaza proiectele de lege in urma unor analize obiective – sau asa ar trebui sa fie. Este esential sa existe asumarea votului de catre parlamentari in comisii si sa se poata urmari voturile date de catre cei care au responsabilitatea de a-i reprezenta pe romani. In prezent, practica privind transparentizarea sedintelor comisiilor nu este unitara. Mai mult decat atat, procesul actual nu e eficient. Avem transparenta voturilor din plen, acum e momentul sa facem pasul si pentru voturile din comisii”, a explicat Diana Buzoianu, de asemenea initiator al propunerii.

Totodata, deputatul USR-PLUS Andrei Miftode a precizat ca parlamentarii trebuie sa raspunda in fata celor care i-au ales iar activitatea lor sa fie evaluata obiectiv si transparent.

„Indiferent de situatiile pe care sunt chemati sa le judece si sa le gestioneze pe durata activitatii lor, parlamentarii trebuie sa raspunda in fata celor care i-au ales, iar activitatea lor trebuie sa poata fi evaluata obiectiv si transparent. Propunem ca in situatiile in care votul este deschis, aceste voturi sa fie consemnate nominal in rapoartele si avizele comisiilor”, a declarat Andrei Miftode.

Consemnarea nominala si publicarea voturilor in comisii este, de altfel, o practica generala in democratii consolidate precum Marea Britanie, Franta, Olanda si Statele Unite ori la nivelul Parlamentului European.

Proiectul USR-PLUS tine cont si de recomandarea Comisiei Europene din 2018 potrivit careia, in vederea optimizarii transparentei decizionale in Romania, este imperativa participarea tuturor cetatenilor in procesele decizionale.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 17.600 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here