Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a anuntat ca propunerea sa pentru desfiintarea Sectiei speciale, discutata in sedinta coalitiei de marti, nu a fost acceptata de UDMR, el a apreciind ca, in ansamblu, coalitia se pare ca nu-si doreste desfiintarea SIIJ, scrie Aktual24.ro.

„Coalitia, per ansamblu, se pare sa nu-si doreste deocamdata, cu adevarat, desfiintarea SIIJ. Am venit cu o noua propunere, a fost rezonabila, nu a fost inca acceptata. A fost o propunere in sensul in care, daca un magistrat ar fi anchetat in calitate de suspect sau inculpat de catre o unitate de parchet specializata – DNA, DIICOT sau Parchetul General, a parchetelor pe langa curtile de apel – sa poata solicita o trimitere a dosarului catre o alta unitate de parchet invecinata. (…) Sa mearga la o unitate de parchet din cadrul aceleasi structuri, astfel incat sa respectam si programul de guvernare si angajamentele”, a declarat Stelian Ion la finalul sedintei.

Ministrul sustine ca „UDMR nu vrea nici aceasta varianta” de desfiintare a SIIJ.

„Se pare ca nu convine UDMR nicio varianta de desfiintare a SIIJ. (…) Sa pui conditii la fiecare sedinta este o dovada a faptului ca, atunci cand am agreat programul de guvernare, n-au fost sinceri. Desfiintarea SIIJ neconditionata este trecuta in programul de guvernare, dublata de refacerea competentelor DNA a fost foarte clara. Problema UDMR nu este atat legata de SIIJ, cat de DNA. Sub nicio forma nu vor refacerea competentelor DNA. (…) Probabil isi fac socoteala ca vor trage de timp foarte mult, ca poate nu se va desfiinta SIIJ foarte curand”, a aratat ministrul, citat de Agerpres.

El a reafirmat ca „Romania va trebui sa desfiinteze SIIJ si sa respecte angajamentul pe care l-a avut intotdeauna in ultimii ani, mai ales cu privire la lupta impotriva coruptiei, care trebuie sa continue”.

„Si a reinventa SIIJ sub o alta forma, in alta parte nu inseamna decat o slabire a luptei impotriva coruptiei, ceea ce nu va fi acceptat de Comisia Europeana. Consecintele vor fi de ordin international si vor veni in principal din partea Comisiei Europene. (…) E complicat sa guvernezi pe justitie cu UDMR, pentru ca, iata, nu s-au debarasat de politica pe care au dus-o in anii trecuti impreuna cu PSD. Impartasesc viziunea PSD pe justitie si continua cu aceleasi idei. Eu asteptam o schimbare de optica sau macar un compromis, o renuntare. (…) Nu sunt de acord cu ceea ce spune UDMR. Mai mult invoca faptul ca n-au fost convocati la discutii pe legile justitiei. Nici vorba de asa ceva”, a sustinut Stelian Ion.

Intrebat daca beneficiaza de sustinerea premierului si a PNL privind desfiintarea SIIJ, acesta a aratat ca in Parlament lucrurile s-au impotmolit „grav”.

„Si aici mi se pare ca vointa politica s-a diminuat foarte mult. (…) PNL sustine desfiintarea SIIJ, au spus-o. (…) Asteptarea mea personala era nu atat fata de premier, cat mai ales fata de Parlament, era la mai multa implicare, in sensul in care nu e suficient sa spui ca tu esti de acord cu orice varianta de desfiintare a SIIJ, dar o implicare activa in sensul de a-i convinge pe parteneri”, a adaugat Stelian Ion.

Te invităm să te alături grupului România Europeană. Peste 18.000 de persoane te așteaptă să dezbateți împreună ultimile știri. Click AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.